Последни новини
Home / Законът / Съдийската КАК се отчете за мандата: 8 обявени конкурса, 187 атестации, законодателни инициативи

Съдийската КАК се отчете за мандата: 8 обявени конкурса, 187 атестации, законодателни инициативи

Defakto.bg

Ден след „страстното“ заседание на съдийската колегия на ВСС за работата, състава и прочее на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК), тя публично разпространи отчета за едногодишния си мандат от 4 октомври 2017 г. досега. През това време членовете на КАК са били 17 – шестима от ВСС и 11 действащи магистрати, избрани от пленумите на двете върховни съдилища. Председател на комисията е Бонка Дечева, съдия от ВКС.

А от пространния отчет става ясно, че някои от отправените вчера критики, включително че важната кадрова комисия тъпче на място и не е ефективна, очевидно са били пресилени. Вижда се и кой от членовете на КАК с каква интензивност и натоварване е работил през тази една година.

Няколко примера. КАК отчита 8 обявени конкурса по новите правила (след мащабните промени в съдебния закон от лятото на 2016 г.), сред които за младши съдии, за преместване и първоначално назначаване в районните съдилища, за повишения във Върховния касационен съд (за първи път от няколко години) и в апелативните съдилища. Едновременно с това през цялата година са обсъждани и провеждани процедури за преместване на магистрати в районни, окръжни, спец съдилища, включително и с оглед на натовареността и са преразпределяни щатове. С важната уговорка – работата на КАК е да предлага варианти за решения, самите решения се гласуват от ВСС.

В този мандат на съдийската КАК са обявени 44 процедури за избор на административни ръководители, включително и за титулярен шеф на Софийския градски съд. Назначенията, гласувани от съдийската колегия на ВСС дотук са три – на Росица Темелкова за председател на ОС-Бургас, на Пламен Петков за шеф на Софийския окръжен съд и на Иван Демиревски за ръководител на Административен съд-Кюстендил.

Комисията по атестирането и конкурсите е предложила за поощрения 22 магистрати, по нейни предложения са пенсионирани общо 29 съдии, а 5 са освободени след подадена оставка.

След мащабните промени в Закона за съдебната власт от лятото на 2016 г., предвидили и нов ред за конкурсите и атестирането, на базата на срещнатите практически трудности, КАК е изготвила предложения за редакционни и други изменения, които са предадени на работна група в Министерството на правосъдието. В изтичащия мандат комисията е излязла и с ред принципни решения, включително за назначаването на изпълняващи функциите ръководители на съдилищата.

Особено люпобитни са данните за атестациите, сочени като аргумент за неактивността на КАК на заседанието на кадровиците във вторник. Равносметката за една година е: открити общо 38 процедури за атестиране за придобиване на несменяемост, 123 за периодично атестиране на магистрати, 60 процедури за предварително атестиране на младши съдии и 96 за извънредно атестиране за конкурси.

Изготвени са общо 187 индивидулни атестации, като е дадена и разбивка кой от КАК по колко атестационни формуляра е изготвил. Най-много – 26 формуляра е изготвила председателят на комисията Бонка Дечева. Нито един изготвен формуляр нямат кадровиците Даниела Марчева и Атанаска Дишева, 7 формуляра е изготвил Драгомир Кояджиков.

 

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдът: Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков са невиновни по обвинението в хулиганство в метрото през 2020 г.

Обвинението  на Софийска районна прокуратура  срещу Еленко Божков, Минчо Спасов и Светослав Трайков за хулиганство …

Съдът спря действието на наредбата за конкурсите за директори на училищата до приключване на съдебния спор

Върховният административен съд (ВАС) спря до приключване на съдебния спор действието на Наредбата № 16 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.