Последни новини
Home / Законът / „Юридически барометър“: Законопроекти на правителството се внасят от депутати, за да бъде избегнато общественото им обсъждане

„Юридически барометър“: Законопроекти на правителството се внасят от депутати, за да бъде избегнато общественото им обсъждане

Defakto.bg

         За по-малко от 20 години Кодексът за социално осигуряване е  променян и допълван 131 пъти

Честата промяна на законите пречи на социалната сигурност на гражданите

Недостатъците в законотворчеството запазват стабилност

Готов е 17-ия брой на „Юридически барометър“ – гражданската инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България.  На всеки 6 месеца изследването публикува анализи за състоянието и развитието на нормотворчеството.  Ръководител е  проф. Даниел Вълчев,  според който сега „няма кой знае колко различия в  законодателния процес през последните 6 месец“.  От примерите, които дава става ясно, че недостатъците запазват своята стабилност.

Приети са 77 закона, от които 7 нови, 54 закона за изменение и допълнение и 16 ратификации. Продължава много бързия темп на промяна на някои от най основните, най-важните, засягащи най-голям брой български граждани нормативни актове, каза Вълчев.  Българският правен ред се променя годишно между 800 и 1000 пъти, добави той.

Професорът посочи като пример  Кодекса за социалното осигуряване, който бе приет и обнародван през декември 1999-а г., а  през месец август 2018 г.  беше  направено неговото последно изменение.   Тоест за по-малко от 20 години КСО е променян и допълван 131 пъти.  „Това  пречи на социалната сигурност на хората и им пречи да изградят своята житейска стратегия за доходите, които държавата би трябвало да гарантира“, категоричен е проф. Вълчев.

Законът за частната охранителна дейност е бил изменен и допълнен още преди да влезе в сила.

Около 1/3 от законите вече влизат в сила от деня на обнародването си, а не 3 дни по-късно, очерта друг правен проблем  Даниел Вълчев.

Но като най-тревожна определи  тенденцията законопроекти, разработени от МС, да бъдат внасяни от народни представители, слабо компетентни в юридическата материял.  Според него правителството има необходимия капацитет и знание за съответния законопроект , но така се избягва обещственото му обсъждане:

„По този начин се избягва общественото обсъждане – един месец трябва да престои законопроектът на страницата на Министерски съвет, за да могат хората да се запознаят – заинтересовани лица, организации и т.н., за може да се създаде обществен дебат„.

За  оспорения в КС Административно-процесуален кодекс Вълчев заяви, че законът страда от известни пороци, които препятстват достъпа на гражданите до правосъдие. За драстично увеличените  съдебни такси при касационно обжалване, професорът напомни,че размерите им за първи път се записват в закон, вместо установяването им да става по обичайния начин  – с подзаконов нормативен акт.

Темата на броя в изследването на „Юридически барометър“ е институтът на произхода.  „За децата, които са родени по време на брака, действа презумциата за бащинство –  баща на детето е съпругът на майката. По отношение на останалите произходът се установява чрез припознаване. При положение, че в България вече около 60% от децата са родени извън брака, това поставя много сериозен въпрос пред българската правна система. Вторият голям проблем е т.нар. сурогатно майчинство“,  казва  Даниел Вълчев.

Той  заяви,  че авторският екип на „ЮБ“постоянно следи състоянието на правата на човека чрез практиката на Европейския съд и неговите решения в съответното полугодие.

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.