Последни новини
Home / Законът / Лозан Панов в урок по правосъдие в Съдебната палата

Лозан Панов в урок по правосъдие в Съдебната палата

Defakto.bg

Кога се налага най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“, възможни ли са манипулации с „невменяемостта“ на извършителите на престъпления, кога има смекчаващи и отегчаващи отговорността обстоятелства, как се определя дали телесните повреди са леки, средни или тежки?

На тези и на други въпроси са отговаряли днес председателят на ВКС Лозан Панов и върховният съдия Галина Тонева пред ученици от Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“ в първия им урок по наказателно право. Разговорът е част от Деня на отворени врати на ВКС, проведен в зала „Тържествена“ днес.

Порасналите деца са се вълнували и от теми като: дали са годни събраните доказателства при влизането на представители на правоохранителните органи в нечие жилище без санкция от съда; дали във ВКС съдиите са разглеждали дела за киберпрестъпления и т.н.

Фокусът на инициативата на отворените врати тази година е насочен към превенцията срещу насилието сред младите хора.

От ВКС съобщават още:

„В зала „Тържествена“ на Съдебната палата гостуваха над 40 възпитаници на

Момент от етюда срещу насилието

Софийската професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов, водени от свои преподаватели. Гимназистите участваха в интерактивния форум-спектакъл „А ти какво би направил?“, изпълнен от Театър „Цвете“. Постановката, представяща насилието в училище, е сред водещите представления на трупата – неправителствена организация, която прилага в работата си интерактивни театрални техники за окуражаване на позитивното включване на децата и младежите в обществения живот.

Учениците имаха възможност да се проявят като актьори и да разиграят сами различни финали на единия от представените етюди. В импровизиран диалог между тях и професионалните артисти се родиха различни решения на конфликтни ситуации, включително свързани с насилие, които са част от ученическото ежедневие.

След края на театралния форум гимназистите получиха и първия си урок по наказателно право от съдията от Наказателната колегия на ВКС Галина Тонева. Събитието продължи близо два часа, като на част от въпросите на младежите отговори председателят на ВКС Лозан Панов, който се включи в срещата“.

 

About De Fakto

Проверете също

Андрей Янкулов: Борисов не успя напълно да овладее съда и няма от какво да се страхува

Не виждам никаква разумна причина Борисов да не се откаже от имунитета си – това …

Тълкувателно решение по приложението на Търговския закон и Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел

ВКС постанови Тълкувателно решение по въпроси, свързани с приложението на Търговския закон и Закона за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.