Последни новини
Home / Гостува ни / Отпускът за отглеждане на малко дете не трупа стаж за платен годишен отпуск, обяви Съдът в Люксембург

Отпускът за отглеждане на малко дете не трупа стаж за платен годишен отпуск, обяви Съдът в Люксембург

Defakto.bg

Разпоредба от националното законодателство, която изключва от гарантирания платен годишен отпуск периода на родителския отпуск (майчинство),  е в съответствие с правото на Съюза.  Времето на  родителски отпуск не може да се приравни на период на действително полагане на труд,  обяви  Съда на ЕС по румънско дело.  Решението е взето от  съдии в разширен състав след преюдициално запитване на  румънски съд и въпрос – дали   Директива 2003/88/EО за организацията на работното време допуска норми във вътрешното законодателство да не признават периода за отглеждане на дете до двегодишна възраст за трудов стаж, който дава право на годишен отпуск.

Конкретният спор

Спорът е между съдия Мария Дику (Румъния), на която работодателят (Окръжен съд в Ботошани)  отказва да разреши пълния размер на годишния й отпуск след майчинството. Аргументът е, че не е имала право на този отпуск, защото е била в отпуск за отглеждане на малко дете.  След серия съдебни произнасяния,  казусът се озовава в Люксембург с въпрос – дали правото на Съюза1 допуска разпоредба от националното право, която, при определянето на продължителността на годишния отпуск, изключва възможността периодът, през който работникът е бил в родителски отпуск, да се счита за период на действително полагане на труд.

В решението си от днес Съдът посочва, че  правото на Съюза разпорежда всеки работник да се ползва с право на платен годишен отпуск от поне четири седмици и това  е особено важен принцип на социалното право на Съюза.  Съдиите казват също, че в случаите на временна неработоспособност  поради болест, “ правото на платен годишен отпуск не може да бъде поставено от държава членка в зависимост от задължението за действително положен труд“.

Отбелязват обаче, че  г-жа Дику не е била болна, а е ползвала родителски отпуск, което не я поставя в  „особено положение“ временна нетрудоспособност. Настъпването на нетрудоспособност поради болест по принцип е непредвидимо и не зависи от волята на работника,  докато по време на родителския отпуск, ползващите го , нямат физически или психически страдания, причинени от заболяване и за това те се намират „различно положение“, смята съдът.  Различен е и отпускът по  бременност и раждане,  защото цели“да  осигури закрила на биологичното състояние на жената по време на бременността ѝ и след това  особените отношения между жената и детето“  – състояние, което също се различава от положението в родителския отпуск.

При тези обстоятелства Съдът стига до извода, че: „Периодът на родителски отпуск, ползван от съответния работник през референтния период, не може да се приравни на период на действително полагане на труд за целите на определянето на правото му на платен годишен отпуск.  От това следва, че разпоредба от националното право, според която за целите на определянето на правото на платен годишен отпуск за референтен период, периодът на ползван от този работник през същия период родителски отпуск, не се взема предвид като период на действително полагане на труд, е в съответствие с правото на Съюза“.

Решението на Съда на ЕС е важно, защото след произнасянето му, то става задължително за юрискдикциите на всички държави членки, изправени пред подобни спорове.

Важно е да се знае,  че по българското законодателство и практика, времето през което работничките и служителките са в отпуск за отглеждане на малко дете,  се зачита за трудов стаж и право на годишен отпуск.   По тази причина, те имат право  на платен годишен отпуск след завръщането си  на работа, ако поискат писмено разрешение за  това. Добре е да се знае, че отпускът за отглеждане на  малко дете и след решениеот на Съда на ЕС, безспорно ще продължава да се зачита за общ трудов стаж.

1 Директива 2003/88/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 4 ноември 2003 година относно някои аспекти на организацията на работното време (ОВ L 299, 2003 г., стр. 9; Специално издание на български език, 2007 г., глава 5, том 7, стр. 3).

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.