Последни новини
Home / Законът / Съдът на ЕС по наше дело: Физическо лице, регистрирано в сайт за продажби, не става автоматично търговец

Съдът на ЕС по наше дело: Физическо лице, регистрирано в сайт за продажби, не става автоматично търговец

Defakto.bg

 

 

Лице, което публикува на интернет сайт известен брой обяви за продажба, не придобива автоматично качеството „търговец.    Такива действия може да се смятат за „търговска практика“, ако лицето действа за цели, които влизат в рамките на неговата търговска или стопанска дейност, занаят или професия. Това е решението на  Съда на ЕС по българско дело номер C-105/17 под заглавие “ Комисия за защита на потребителите/Евелина Каменова“.

В същия смисъл бе и заключението на  генералния адвокат Мацией Шпунар от май месец т.г.  по преюдициално запитване на Административен съд Варна, за което Де Факто информира.

Казусът

Г-жа Евелина Каменова обявява за продажба в интернет 8 артикула, от които през 2014 г. успява да продаде часовник.  Поради разминаване между характеристиките на обявената и действително доставената по куриер стока, купувачът иска да развали договора и да получи обратно продажната цена.  След получения отказ той се обръща за съдействие към Комисията за защита на потребителите, която през 2015 г. съставя на г-жа Каменова акт за установяване на административно нарушение.

Каменова обжалва наказателното постановление пред българските съдилища, като твърди, че не притежава качеството „търговец“ и че съответно разпоредбите на българския закон не са приложими.

Когато разглежда делото,  Административен съд — Варна преценява, че е налице неяснота относно възможността спрямо физическо лице, което няма качеството на търговец, да се прилагат правилата за защита на потребителите, които са приложими спрямо търговците.  Преюдициалното запитване се отнася до уточняването в този смисъл на приложимите разпоредби от Директива 2005/29/ЕО относно нелоялните търговски практики от страна на търговци към потребители на вътрешния пазар.

Решението

С постановеното днес решение Съдът посочва най-напред, че за да бъде квалифицирано като „търговец“ по смисъла на Директивата, е необходимо съответното лице да действа като търговец.  Съдът уточнява, че смисълът и обхватът на понятието „търговец“ трябва да се определят във връзка с понятието „потребител“, с което се означава всяко физическо лице, което не е заето с осъществяването на стопанска или търговска дейност по занятие.

В това отношение Съдът приема, че националният съд е този, който трябва да прецени във всеки отделен случай, въз основа на всички данни от фактическа страна, с които разполага, дали физическо лице, като Каменова, е действала за цели, които влизат в рамките на неговата търговска или стопанска дейност, занаят или професия, като провери по специално дали продажбата е била реализирана организирано, дали тя има регулярен характер или е с цел печалба, дали предлагането се свежда до ограничен брой стоки, както и какви са правният статут и техническите познания на продавача.

Освен това, за да приеме, че разглежданите действия представляват „търговска практика“, националният съд трябва да се увери, от една страна, че тези действия се извършват от „търговец“, и от друга страна, че те представляват действие, бездействие, поведение или представяне, търговски съобщения, „пряко свързан[и] с [рекламиране], продажба или доставка на стока до потребители“.

При тези обстоятелства Съдът стига до извода, че физическо лице, което публикува на интернет сайт едновременно известен брой обяви за продажба на нови и употребявани стоки, трябва да бъде квалифицирано като „търговец“ и такива действия представляват „търговска практика“ само когато това лице действа за цели, които влизат в рамките на неговата търговска или стопанска дейност, занаят или професия.

About De Fakto

Проверете също

Президентът: Нашата реч ще надживее мракобесните времена на глупост, чуждопоклонство и експерименти на „неразумни юроди“

Езикът ни е  онази нишка, по която нашите сънародници по кръв винаги могат да открият …

413 кандидати са допуснати до устен изпит за 29 длъжности „младши прокурор“ в районните прокуратури

413 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за 29 (двадесет и девет) длъжности …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.