Последни новини
Home / Законът / В „Държавен вестник“: Вещите лица ще вземат повече пари, от догодина

В „Държавен вестник“: Вещите лица ще вземат повече пари, от догодина

Defakto.bg
Доценти и професори изрично влязоха в специална наредба
Добри новини за вещите лица, чийто труд е ключов за правосъдието, вещаят промени в специална наредба.
От 1 януари 2019 г. почасовата работа на експертите ще се заплаща по-добре, гласят промени в Наредбата за вписването, квалификацията и възнаграждението на вещите лица, публикувана в „Държавен вестник“ днес.
Има и друго – в наредбата изрично се вписва, че за вещи лица могат да бъдат определяни професори и доценти във висши училища, научни организации или БАН. Прецизира се и изискваният стаж, според образователната степен – при магистрите той трябва да е поне минимум 5 г. по специалността, при бакалаврите – минимум 7 г., при средно образование – минимум 10 г. стаж по специалността.
Записано е също, че освен служители на МВР вещи лица вече могат да са и служители на прокуратурата, назначени на експертна длъжност, като възложителите на експертизата заплащат на ПРБ разходите за труд, консумативи и режийни разноски.
Както и че вещо лице може да е „лекар с призната специалност по съдебна медицина, лекар без такава специалност, който работи в структура на лечебното заведение, осъществяващо дейност по съдебна медицина, лекар с друга медицинска специалност или лекар по дентална медицина“.
Промените в заплащането
Онова, което обяснимо най-много вълнува вещите лица, е заплащането на труда им. То се повишава, но не драстично. И ще важи от 1 януари 2019 г.
Трудът на експертите се заплаща на базата на действително отработени часове, като почасовата ставка е в процент от минималната работна заплата за страната към момента на възлагането на експертизата.
В момента ставката е 2,3 %, при минимална работна заплата от 510 лв., което е 11,73 лв. на час.
Промяната е, че ставката се вдига на 3 % от минималната работна заплата. Така, ако правителството изпълни обещанието за 560 лв. минимална заплата от догодина, на час вещите лица ще получават по 16,8 лв. Ако остане сегашната МРЗ, заплащането ще е 15,3 лв. на час.
И още – досега се предвиждаше 100 % увеличение на заплащането за работа в почивни дни и на официални празници. Промените предвиждат за експертизи, извършени в почивни дни, възнаграждението да може да се увеличава от 75 % до 150 %, апрездните на официални празници – от 100 % до 200 %. Като извършването на експертиза в тези дни изрично се отбелязва в постановлението за нейното възлагане.

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Един коментар

  1. ПИТАМ? ЗАЩО АДВОКАТИТЕ ВЗЕМАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПАРИ ПРЕДИ ДА СА СИ СВЪРШИЛИ РАБОТАТА И ЗАЩО НЕ СА ОБВЪРЗАНИ КАТО ВЕЩИТЕ ЛИЦА С МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА И НЕ СА ФИКСИРАНИ ЧЛЕНОВЕТЕ ОТ НПК ПО КОИТО ДА НОСЯТ ПРЯКА И НЕПОСРЕДСТВЕНА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ КАТО ДОКАЗАНИ ПЕРМАНЕНТНИ ЛАЙЕРИ.АЗ СЪМ СИ ОТГОВОРИЛ И СЪМ СЕ УБЕДИЛ ЛИЧНО ОСОБЕНО ПО ОТНОШЕНИЕ ЗАЩИТНИКА НА КЪНКО „БЕЧАГА“ ОТ БЪЛГАРИЯ ПРЕДВИД КОНКРЕТНОТО ЛОБИ И СЪОТВЕТЕН НЕГОВ ПОСТ В НЕНАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.ОБРЪЩАМ ВИ ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ НА СЪСТАВА НА ЧЛ 154 ОТ НПК,КОЙТО БУКВАЛНО ОЗНАЧАВА „КАТО МИ ПЕЕШ ПЕНКЕ ЛЕ,КОЙ ЛИ МИ ТЕ СЛУША??? ….ИЛИ НАПРИМЕР.УДРЯШ,ПРЕГАЗВАШ И УБИВАШ НА ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА ДЕТЕ И…. „СУБЕКТЪТ“ СЪДИЯ ВЗЕМА „ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ“ ПРИМЕРНО ОТ 1976 ГОДИНА,КОЕТО Е АБСУРДЕН ПАРАДОКС ДОРИ ЗА КАНОНИТЕ НА РИМСКОТО ПРАВО ОТ ВЕКОВЕ ПРЕДИ ВЪЗКРЕСЕНИЕ „ХРИСТОВО“ РАБОТИЛ СЪМ В АЗИЯ,ЕВРОПА И АФРИКА – ТАКОВА ЧУДО В НАШИЯ ЧЕТВЪРТИ СВЯТ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ИЗОБЩО ЗА ТРИ ЧЕТВЪРТИ ВЕКОВНИЯ СИ СЪЗНАТЕЛИНЯ ЖИВОТ В БЪЛ Х АРИЯ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.