Последни новини
Home / Законът / В “Държавен вестник”: Вещите лица ще вземат повече пари, от догодина

В “Държавен вестник”: Вещите лица ще вземат повече пари, от догодина

Defakto.bg
Доценти и професори изрично влязоха в специална наредба
Добри новини за вещите лица, чийто труд е ключов за правосъдието, вещаят промени в специална наредба.
От 1 януари 2019 г. почасовата работа на експертите ще се заплаща по-добре, гласят промени в Наредбата за вписването, квалификацията и възнаграждението на вещите лица, публикувана в “Държавен вестник” днес.
Има и друго – в наредбата изрично се вписва, че за вещи лица могат да бъдат определяни професори и доценти във висши училища, научни организации или БАН. Прецизира се и изискваният стаж, според образователната степен – при магистрите той трябва да е поне минимум 5 г. по специалността, при бакалаврите – минимум 7 г., при средно образование – минимум 10 г. стаж по специалността.
Записано е също, че освен служители на МВР вещи лица вече могат да са и служители на прокуратурата, назначени на експертна длъжност, като възложителите на експертизата заплащат на ПРБ разходите за труд, консумативи и режийни разноски.
Както и че вещо лице може да е “лекар с призната специалност по съдебна медицина, лекар без такава специалност, който работи в структура на лечебното заведение, осъществяващо дейност по съдебна медицина, лекар с друга медицинска специалност или лекар по дентална медицина”.
Промените в заплащането
Онова, което обяснимо най-много вълнува вещите лица, е заплащането на труда им. То се повишава, но не драстично. И ще важи от 1 януари 2019 г.
Трудът на експертите се заплаща на базата на действително отработени часове, като почасовата ставка е в процент от минималната работна заплата за страната към момента на възлагането на експертизата.
В момента ставката е 2,3 %, при минимална работна заплата от 510 лв., което е 11,73 лв. на час.
Промяната е, че ставката се вдига на 3 % от минималната работна заплата. Така, ако правителството изпълни обещанието за 560 лв. минимална заплата от догодина, на час вещите лица ще получават по 16,8 лв. Ако остане сегашната МРЗ, заплащането ще е 15,3 лв. на час.
И още – досега се предвиждаше 100 % увеличение на заплащането за работа в почивни дни и на официални празници. Промените предвиждат за експертизи, извършени в почивни дни, възнаграждението да може да се увеличава от 75 % до 150 %, апрездните на официални празници – от 100 % до 200 %. Като извършването на експертиза в тези дни изрично се отбелязва в постановлението за нейното възлагане.

About De Fakto

Проверете също

Оставката като възможност пред главния съдебен инспектор

Екатерина Баксанова, Институт пазарна икономика Институтът за пазарна икономика вече неколкократно обърна внимание на изтеклите …

Адвокатите хвърлят тоги, ако властта отново не забележи исканията им за данъчни облекчения

Адвокатурата е готова да изрази своята гражданска и професионална позиция чрез съответни протестни действия в …

Един коментар

  1. ПИТАМ? ЗАЩО АДВОКАТИТЕ ВЗЕМАТ ПРЕДВАРИТЕЛНО ПАРИ ПРЕДИ ДА СА СИ СВЪРШИЛИ РАБОТАТА И ЗАЩО НЕ СА ОБВЪРЗАНИ КАТО ВЕЩИТЕ ЛИЦА С МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА И НЕ СА ФИКСИРАНИ ЧЛЕНОВЕТЕ ОТ НПК ПО КОИТО ДА НОСЯТ ПРЯКА И НЕПОСРЕДСТВЕНА СЪДЕБНА ОТГОВОРНОСТ КАТО ДОКАЗАНИ ПЕРМАНЕНТНИ ЛАЙЕРИ.АЗ СЪМ СИ ОТГОВОРИЛ И СЪМ СЕ УБЕДИЛ ЛИЧНО ОСОБЕНО ПО ОТНОШЕНИЕ ЗАЩИТНИКА НА КЪНКО “БЕЧАГА” ОТ БЪЛГАРИЯ ПРЕДВИД КОНКРЕТНОТО ЛОБИ И СЪОТВЕТЕН НЕГОВ ПОСТ В НЕНАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.ОБРЪЩАМ ВИ ОСОБЕНО ВНИМАНИЕ НА СЪСТАВА НА ЧЛ 154 ОТ НПК,КОЙТО БУКВАЛНО ОЗНАЧАВА “КАТО МИ ПЕЕШ ПЕНКЕ ЛЕ,КОЙ ЛИ МИ ТЕ СЛУША??? ….ИЛИ НАПРИМЕР.УДРЯШ,ПРЕГАЗВАШ И УБИВАШ НА ПЕШЕХОДНАТА ПЪТЕКА ДЕТЕ И…. “СУБЕКТЪТ” СЪДИЯ ВЗЕМА “ТЪЛКУВАТЕЛНО РЕШЕНИЕ” ПРИМЕРНО ОТ 1976 ГОДИНА,КОЕТО Е АБСУРДЕН ПАРАДОКС ДОРИ ЗА КАНОНИТЕ НА РИМСКОТО ПРАВО ОТ ВЕКОВЕ ПРЕДИ ВЪЗКРЕСЕНИЕ “ХРИСТОВО” РАБОТИЛ СЪМ В АЗИЯ,ЕВРОПА И АФРИКА – ТАКОВА ЧУДО В НАШИЯ ЧЕТВЪРТИ СВЯТ НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ИЗОБЩО ЗА ТРИ ЧЕТВЪРТИ ВЕКОВНИЯ СИ СЪЗНАТЕЛИНЯ ЖИВОТ В БЪЛ Х АРИЯ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.