Последни новини
Home / Законът / Две години затвор за бившия премиер на Македония Никола Груевски, реши съдът

Две години затвор за бившия премиер на Македония Никола Груевски, реши съдът

Defakto.bg

 

Апелативният съд в македонската столица Скопие е потвърдил присъдата от две години лишаване от свобода на бившия министър-председател на страната Никола Груевски, предаде телевизия „Телма“, цитирана от БГНЕС.  Съдът е отхвърлил като неоснователни жалбите на Груевски  е  потвърдил присъдата на първоинстнациониня съд, се казва в съобщение на съда.

Съдът частично e приел жалбата на обвинения бивш помощник министър на вътрешните работи Гьоко Поповски и променил част от решението за наказанието, като го осъди на затвор от четири години и шест месеца, а в останалата част потвърди решението на първоинстанционния съд.

През май наказателният съд в Скопие осъди за купуване на луксозен мерцедес на стойност 600 000 евро първия обвинен Гьоко Поповски на шест години и шест месеца затвор, а втория обвинен Никола Груевски като подстрекател за извършване на делото на две години затвор.

Управлението на Никола Груевски бе белязано от масово подслушване и преследване на политическите противници, изолация на Македония от международната общност и съседите, цензура върху медиите и антиквизация, а също така корупция, посочва БГНЕС.

Емблема на тази корупция, според агенцията,  е и  закупуването на  лимузината за около 600 хиляди долара, което предизвика голямо възмущение в македонското общество.

Лекият автомобил беше споменат в една от „бомбите“, т.е. записаните телефонни разговори, които  Зоран Заев извади на бяр свят преди две години.   Силно нашумял бе  един от разговорите на Груевски  с тогавашния министър Гордана Янкуловска Груевски, в който той казва:  “Искам да бъде последен модел – Full Mercedes“. „На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да разиграем, че  става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР”, казва Груевски, на което Янкуловска отговаря: “Да, да, така ще бъде. Колата ще се води на МВР “Ей, нямаш представа каква фантазия е колата – има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази, пояснява Янкуловска в разговор с тогавашния шеф на спецслужбите Сашо Миялков. Супер, №1, перфектен, подчертава Гордана Янкуловска.

 

About De Fakto

Проверете също

Излезе от печат сборник с тълкувателните решения на Конституционния съд (1991–2020)

Сборник на задължителните тълкувания на основния закон от  Конституционния съд,  от  създаването му  през 1991 …

408 кандидати за младши прокурори допуснати до устен изпит, местата са 29

408  от 738 кандидати за младши прокурори са допуснати до устен изпит в конкурса, който …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.