Последни новини
Home / Законът / Делото срещу Каменаров, което застрашава поста му в БНТ, тръгна

Делото срещу Каменаров, което застрашава поста му в БНТ, тръгна

Defakto.bg

Генералният директор на националната телевизия оспорва да е шофирал пиян

След две отлагания, делото срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров, което може да му коства поста, тръгна в Софийския градски съд. Но не свърши. Самият Каменаров отново не дойде в съда, но този път молбата му за отлагане заради негова ангажираност и декларирано желание лично да присъства, не се прие. Председател на състава е шефът на Съюза на съдиите Атанас Атанасов.

СГС е последна инстанция по казуса. Столичният районен съд вече осъди Каменаров на 1 година и 3 месеца условно, приемайки за доказано, че е шофирал с 1,6 промила алкохол в кръвта. Ако присъдата бъде потвърдена от СГС, той ще трябва да напусне националната телевизия – Законът за радиото и телевизията е категоричен, че в управата на двете национални медии не могат да са хора, осъдени на лишаване от свобода за умишлено престъпление. Дали присъдата е условна или ефективна няма значение.

Днес защитата на Каменаров оспори резултатите от взетата му на 23 юни 2016 г. през нощта кръвна проба. А съдът поиска справка от химическата лаборатория на болница „Св. Анна“ кога е получена алкохолната проба, как е получена, отразена ли е в регистъра и ако да, да се предостави извлечение от регистъра. Другите въпроси са по какъв начин се определят номерата на химическата експертиза, каква е датата на конкретната експертиза и каква е причината в приложения протокол по делото посочената дата да не съвпада с експертизата. Информацията трябва да бъде изпратена в срок от 7 дни от получаването на запитването.

СГС отхвърли искането на защитата за разпит на свидетели и насрочи делото за 7 ноември. Още на старта на процеса бе отказан и разпит на самия Константин Каменаров.

Въпреки че държи на личното си участие в процеса (по неговия казус то не е задължително), тази година генералният директор на БНТ веднъж бе възпрепятстван да се яви пред съда заради командировка, свързана с „Евровизия“. А втория път бе заболял.

През 2017 г. Софийският районен съд не прие обясненията му, че във фаталната юнска нощ на 2016 г. часове преди да седне зад волана той изпил едно уиски, но за отслабване пиел и билка „златен корен“, която се разтваряла в чист етилов алкохол и затова резултатите от пробата били такива. А му се наложило да шофира по молба на съпругата му, която се почувствала зле на парти и му се обадила да я вземе оттам.

Мандатът на настоящия генерален директор на БНТ изтича през 2020 г.

 

About De Fakto

Проверете също

ВКС окончателно оправда бившият зам. кмет на София Евгени Крусев за престъпление по ремонта на улица „Граф Игнатиев“

След окончателно решение на ВКС бившият заместник-кмет на София Евгени Крусев е оправдан по обвинението …

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.