Последни новини
Home / Законът / Обвиниха експрокурорски шеф за връщане на багер

Обвиниха експрокурорски шеф за връщане на багер

Defakto.bg

Обвинение за престъпление по служба е повдигнато на Красимир Кирилов – в момента прокурор от СГП, преди това шеф на районната прокуратура в Кнежа.

Вестта разпространи прокуратурата.

Отговорност на Кирилов се търси за това, че като районен прокурор на Кнежа през 2015 г. е разпоредил багер, веществено доказателство по дело за подправка на регистрационни номера, да се върне и на лизингодателя, и на претендиращия да е собственик човек. И така въпросният багер отишъл не при доказания собственик.

Обвинението е повдигнато от спецпрокуратурата, а в разследването срещу Кирилов явно участва и КПКОНПИ, чрез „оперативно-издирвателни мероприятия“, става ясно от съобщението. Впоследствие от антикорупционната комисия уточниха, че благодарение на техните усилия магистратът  е бил разобличен.

Ето прокурорското съобщение:

„Специализираната прокуратура привлече като обвиняем Красимир Кирилов – към момента прокурор в Софийска градска прокуратура, за престъпление по служба, извършено на 22.12.2015 г.

Разследването на Специализираната прокуратура е започнало по сигнал от Окръжния прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен, съдържащ данни за длъжностни престъпления от административния ръководител на Районна прокуратура – Кнежа във връзка с работата си по досъдебно производство.

През 2015 г. прокурор Красимир Кирилов е бил административен ръководител – Районен прокурор на Районна прокуратура – Кнежа и в това си качество е бил длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение.

На 25.11.2009 г. в Районна прокуратура –Кнежа било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършена подправка на идентификационни номера на багер марка „KOMATSU“, тъй като са установени несъответствия с номерата на рамата. Багерът е приобщен като веществено доказателство по делото.

В края на 2015 г. в РП  – Кнежа са постъпили молба за връщане на вещественото доказателство – от дружество, което е посочило, че е собственик на багера, който е предоставен на лизинг и молба от друго лице, което е твърдяло, че правоимащо лице да получи вещественото доказателство.

Наблюдаващият прокурор по делото Красимир Кирилов е нарушил служебните си задължения и при липса на доказателства за собственост върху багера и изявени претенции от различни лица към една и съща вещ, на 22.12.2015 г. е разпоредил вещественото доказателство да бъде върнато и на лизингодателя, и на претендиращото лице.

Специализираната прокуратура е установила, че лизингодателят е собственик на багера, но не е бил уведомен за произнасянето на прокурора, а претендиращото лице е взело на ръка същия ден постановлението на Кирилов от 22.12.2015г.и фактически е получило владението върху това веществено доказателство в края на работния ден.

По този начин багерът е върнат съвсем съзнателно от прокурора на лице, което не е собственик и няма никакви права върху него.

В хода на разследването Специализираната прокуратура е възложила на КПКОНПИ извършването на оперативно издирвателни мероприятия за установяване на лица, имащи отношение към предмета на разследването“.

About De Fakto

Проверете също

Петима съдии искат подкрепа от ВСС за нов модел на съдопроизводството за нуждите на хората в риск

Призив за постигане на качествено нов вид интеграция на социалните услуги в съдопроизводството и на …

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.