Последни новини
Home / Законът / Обвиниха експрокурорски шеф за връщане на багер

Обвиниха експрокурорски шеф за връщане на багер

Defakto.bg

Обвинение за престъпление по служба е повдигнато на Красимир Кирилов – в момента прокурор от СГП, преди това шеф на районната прокуратура в Кнежа.

Вестта разпространи прокуратурата.

Отговорност на Кирилов се търси за това, че като районен прокурор на Кнежа през 2015 г. е разпоредил багер, веществено доказателство по дело за подправка на регистрационни номера, да се върне и на лизингодателя, и на претендиращия да е собственик човек. И така въпросният багер отишъл не при доказания собственик.

Обвинението е повдигнато от спецпрокуратурата, а в разследването срещу Кирилов явно участва и КПКОНПИ, чрез „оперативно-издирвателни мероприятия“, става ясно от съобщението. Впоследствие от антикорупционната комисия уточниха, че благодарение на техните усилия магистратът  е бил разобличен.

Ето прокурорското съобщение:

„Специализираната прокуратура привлече като обвиняем Красимир Кирилов – към момента прокурор в Софийска градска прокуратура, за престъпление по служба, извършено на 22.12.2015 г.

Разследването на Специализираната прокуратура е започнало по сигнал от Окръжния прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен, съдържащ данни за длъжностни престъпления от административния ръководител на Районна прокуратура – Кнежа във връзка с работата си по досъдебно производство.

През 2015 г. прокурор Красимир Кирилов е бил административен ръководител – Районен прокурор на Районна прокуратура – Кнежа и в това си качество е бил длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение.

На 25.11.2009 г. в Районна прокуратура –Кнежа било образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за извършена подправка на идентификационни номера на багер марка „KOMATSU“, тъй като са установени несъответствия с номерата на рамата. Багерът е приобщен като веществено доказателство по делото.

В края на 2015 г. в РП  – Кнежа са постъпили молба за връщане на вещественото доказателство – от дружество, което е посочило, че е собственик на багера, който е предоставен на лизинг и молба от друго лице, което е твърдяло, че правоимащо лице да получи вещественото доказателство.

Наблюдаващият прокурор по делото Красимир Кирилов е нарушил служебните си задължения и при липса на доказателства за собственост върху багера и изявени претенции от различни лица към една и съща вещ, на 22.12.2015 г. е разпоредил вещественото доказателство да бъде върнато и на лизингодателя, и на претендиращото лице.

Специализираната прокуратура е установила, че лизингодателят е собственик на багера, но не е бил уведомен за произнасянето на прокурора, а претендиращото лице е взело на ръка същия ден постановлението на Кирилов от 22.12.2015г.и фактически е получило владението върху това веществено доказателство в края на работния ден.

По този начин багерът е върнат съвсем съзнателно от прокурора на лице, което не е собственик и няма никакви права върху него.

В хода на разследването Специализираната прокуратура е възложила на КПКОНПИ извършването на оперативно издирвателни мероприятия за установяване на лица, имащи отношение към предмета на разследването“.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five − two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.