Последни новини
Home / Законът / Седем души ще отговарят за нелегална търговия с лекарства за онкоболни (обновена)

Седем души ще отговарят за нелегална търговия с лекарства за онкоболни (обновена)

Defakto.bg

Осем са задържаните лица при проверките в болници в София и Благоевград,  обяви най-напред пред журналисти в Народното събрание вътрешният министър Младен Маринов. По-късно стана ясно, че  седем ще бъдат привлечени към наказателбна отговорност за нелегална търговия с лекарства за онкоболните.

По това дело за първи път ще се види как лекарства, предназначени за онкоболни, не стигат до тях, а се изнасят от лечебните заведения и се реекспортират, заяви зам.главният прокурор Иван Гешев.  Той обясни че за проследяване на движението на лекарствата  са използвани СРС-та.    „Всичко това е търговия с живота на хората, това се нещо като  търговци на смърт, защото се търгува се с живота  и бъдещето им –  те не получават животоспасяващи лекарства. На гърба на на здравната система и на живота на хората някои реализират“,  каза той.

Групата е функционирала от пролетта на  2017 година до вчера, обяви наблюдаващият прокурор Лидия Манолова. Става въпрос за две специализирани болници – „Йоан Павел“ в София и „Свети Мина“ в Благоевград. На този етап са задържани лекари, лица, които посредничат, организаторът на престъпната група и посредникът, който осъществява връзката, която има лиценз за реекспорт. Имена няма да споменаваме на този етап, заяви Манолова.
Една от схемите е – лекарствата се внасят в България, предоставят се на специализираните онкоболници, заплащат се от Здравната каса и  официално лекари в тези болници вливат тези лекарства на онкоболни,  което се записват в регистри.  „Установихме, че лекарства не са вливани, но са изписани. Установено е, че срещу името на пациенти е записана, дата, партиден номер, количество и т.н., но вливане не е имало“, обясни наблюдаващият прокурор.
Втора схема – подмяна на такива лекарства от външни лица със съдействието на лекари и други медицински лица. Това е ставало чрез уговорки и сериозни парични суми срещу услугите, добави Манолова.
Предстои да се установи съдържанието на иззетите лекарства. Назначени са експертизи. Съмненията са, че те не са оригинални лекарства, а са придобити по друг начин, посочи наблюдаващият прокурор.   Манолова уточни, че от задържаните 7 души двама са лекари, а другите са лица, които са участвали в престъплението.  Стана ясно, че сред обвиняемите е управителят на на една от болниците.
Организираната престъпна група има ръководител, който намира посредници, които достигат до лекари и до медицински работници и осъществяват престъпната дейност, обясни още  Манолова.
Възможно е и други лица да бъдат привлечени като обвиняеми, каза още наблюдаващият прокурор.

 

About De Fakto

Проверете също

За пореден път ЕСПЧ осъди България за отнемане на активи без да е доказана връзка с извършено престъпление

Yordanov and Others v. Bulgaria(Applications nos. 265/17 and 26473/18),26 september 2023 За пореден път ЕСПЧ …

Европейската прокуратура извърши арести за източване на европейски средства за земеделие

Европейската прокуратура (ЕППО) във вторник извърши арести и обиски у нас  по разседване за източване …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

thirteen + ten =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.