Последни новини
Home / Законът / Набързо, след остри сблъсъци и без професионален дебат, Красимир Влахов бе избран за конституционен съдия (обновена)

Набързо, след остри сблъсъци и без професионален дебат, Красимир Влахов бе избран за конституционен съдия (обновена)

Defakto.bg

Левицата гласува „въздържал се“ , но не скри положителното си  отношение към съдията

Върховният  съдия Красимир Влахов е първият от четиримата нови съдии, който получи девет годишен мандат в Конституционния съд.  Това стана след като за единствената му  кандидатура гласуваха 127 депутати, а 55 се въздържаха.  Предстои Конституционният съд да бъде попълнен с още трима съдии,   един от квотата на президента и двама – от  съдебната власт.

„Съзнавам високата отговорност, която ми възложихте, няма да отстъпя от нея“, заяви Влахов от парламентраната трибуна след вота. А пред медиите бе лаконичен: „Съдия, избран за член на Конституционния съд, не може да направи друго изявление освен това, което се съдържа в клетвата при встъпването като член на този орган, а именно: да пази върховенството на конституцията, което съм обещал да правя и ще го правя“

Процедурата за избора на съдия Влахов,  приключи за около 40 минути и  премина в остри политически сблъсъци и опити за политически пиар. Изборът ще се запомни и с това, че на кандидата не бе зададен нито един професионален въпрос,  свързан със  конституционното правосъдие.  А по време на изслушването му в правната комисия Влахов подсказа достатъчно теми за обсъждане –   той се обяви за разширяване на достъпа до конституционното правосъдие чрез въвеждане на индивидуална жалба на гражданите.  Според  него,  трябва да се даде  възможност и на съдилищата да подават жалби в Конституционния съд.  В момента в 22 членки на Евросъюза има индивидуална конституционна жалба, а в 6, сред които и България – няма.  (докога ли властите у нас ще отбягват този въпрос) КС  не може и не бива да се намесва законодателния процес, е друго становище, особено важно по повод подсказките извън регламената между някои съдии и депутатите по дела и конституционни въпроси,  които не остават незабелязани за наблюдателите на процеса.

При избора в петък,   управляващите се задоволиха с процедурата по изслушване в комисията, която подкрепи номинацията на Влахов.  “ Професионална кандидатура без политическа окраска“, представи го на депутатите  Данаили Кирилов и наблегна, че кандидатурата на Влахов е оправдана заради  доказани  качества като юрист в 20-годишната му практика.

Красимир Влахов  остана  единствен кандидат от квотата на парламента, след като конституционалистът  Янаки Стоилов, дългогодишен депутат на левицата,  се отказа от участие в последния момент с аргумента, че  „в уговорени мачове на участва“.

Тон на разправиите даде Цветан Цветанов,  който  благодари на политическите сили, които са се срещнали предварително със съдия   Красимир Влахов, по инициатива на самия Цветанов.  Още преди да е проведен  избора той поздрави Влахов с победата.    След това не подмина президента Радев, на когото назидателно постави задачи –  да бъде много внимателен, да направи  прозрачен, а не задкулисен избор на кандидата си, защото никой не знаел правилата  за номинация на конституционен съдия в президентството. (любопитно откритие, след смяната на вахтата в президентството)  Цветанов с насмешка коментира и че левицата ще гласува въздържал се, защото не е случила с кандидат.

Крум Зарков(БСП) остро реагира на изказването на Цветанов и напомни,  че  президентът е еднолична институция и избора на съдия в КС е лично решение на държавния глава. Съдия Влахов получи признанието на  Валери  Жаблянов (БСП), който обяви, че левицата  има положително отношение към него, но  не одобрява политическите обструкции около избора му.

Зарков  напомни, че на този избор вотът трябва да е  за  конституцията, а не за политическите изяви на представители от управляващите.“ Доскоро мислех, че вие не искате да водите дебат за Конституцията и Конституционния съд. Вече съм убеден, че вие не можете да водите този дебат“, каза юристът.

Публиката не успя да чуе нито една идея  за  работата  в една от най-сериозните институции в държавата.

Когато политиците подкрепяме кандитатите преди едно изслушване, самото изслушване спира да има значение

Крум Зарков: (..) Съдия Влахов има безспорни качества да заеме поста за който е номиниран, това е така, не ме е страх да го кажа.  Съдия Влахов имаше право, както всички други съдии, да развие в състезателна процедура своята канидатура.  Тази процедура се обезсмисли, когато предложението за неговата кандидатура беше подписана  от всички политически партии от тази страна (визира управляващата коалиция) и подкрепена от ДПС. Когато подкрепяме предварително, преди изслушването една кандидатура, то самото изслушване спира да има значение.  (още по темата как се избират върховни съдии на ключови постове)

Защо ще се въздържим? Защото Конституцията повелява, че всеки народен представител има право на своето мнение, становище и лично убеждение, а не е просто гумен печат, който легитимира предварително взети решения.

Уважаеми народни представители, уважаеми съдия Влахов, ще завърша изказването си така както направих и в правната комисия.  През 1996 г. по случай 5-та годишнина от приемането на Конституцията, Народното събрание и тогавашния  му председател Благовест Сендов, реши да я издаде в малка жълта книжка. Всеки кандидат студент по право я е виждал. Отзад на тази книжка, издателите записаха: И нека тази харта не остане само на хартия !“

Време е това да се случи.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.