Последни новини
Home / Законът / Условна присъда за бившия зам-министър във Външно Христо Ангеличин

Условна присъда за бившия зам-министър във Външно Христо Ангеличин

Defakto.bg

Условна присъда от 2 години и 5000 лв. глоба е получил бившиятт зам.-външен министър Христо Ангеличин в спецсъда, информира прокуратурата. Той е ппризнат за виновен за безстопанственост.

Конкретното дело бе заради неупражнен контрол при закупуването на  телефонни централи в 12 задгранични представителства. Отделно срещу Ангеличин и бившия външен министър Даниел Митов се води друго дело в спецсъда за заобикаляне на Закона за обществените поръчки при осигуряването на самолетни билети, хотели и медицински застраховки при пътуванията на служителите от Външно. На последното заседание по искане на прокуратурата обвинението срещу Митов бе преквалифицирано в по-леко.

Съобщението на прокуратурата от днес:

“Днес, 05.10.2018г. по внесен от Софийска градска прокуратура (СГП) обвинител акт Специализираният наказателен съд (СпНС) постанови осъдителна присъда спрямо бившия заместник – министър на външните работи Христо Ангеличин.

Съдът прие за доказано повдигнатото му обвинение в безстопанственост и му наложи наказание 2 години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено с 4 години изпитателен срок.

Кумулативно съдът наложи и наказание „глоба“ в максималния за това деяние размер – 5 000 лв.

Христо Ангеличин бе предаден на съд с обвинителен акт на СГП  на 15.01.2018г. за неупражняване на достатъчен контрол  върху дейността на подчинените му дирекции в министерството по процедурата за закупуване на телефонни централи в 12 задгранични представителства на РБългария.

Престъпното му поведение е причинило значителни щети на Министерството на външните работи в размер на 419 934,29 лв.”

 

 

About De Fakto

Проверете също

На ГКПП Дунав мост Видин – Калафат: Откриха над 40 килограма злато на стойност 2,2 милиона лева в тайници на автомобил

Рекордно количество от 40 килограма златни изделия е задържано при проверка на лек автомобил на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат, …

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на Галина Захарова за шеф на ВКС

Адвокат д-р Ивайло Дерменджиев Председателят на Висшия адвокатски съвет д-р Ивайло Дерменджиев подкрепя номинацията на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.