Последни новини
Home / Гостува ни / На старта на емблематичното дело „Младост“: Букет от нарушения на човешките права!

На старта на емблематичното дело „Младост“: Букет от нарушения на човешките права!

Defakto.bg

В това е категорична адвокат Ирен Савова пред Де факто

Утре, на 8 октомври, емблематичното дело срещу кмета и зам.-кмета на столичната община „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова стартира в специализирания наказателен съд.

Случва се, след като на проведеното разпоредително заседание на 13 септември съдия Иво Хинов отхвърли възраженията на защитата за множество процесуални нарушения и настояванията й казусът да бъде върнат за доработване на прокуратурата. И реши, че подсъдимите трябва да останат в ареста, понеже на свобода можели да повлияят на свидетелите – независимо от факта, че Биляна Петрова бе скандално уволнена като зам.-кмет в съдебна зала, а Десислава Иванчева отдавна е отстранена от поста. Третият подсъдим е Петко Дюлгеров, бивш кмет на „Младост“.

Обвиненията са известни – прокуратурата твърди, че Иванчева и Петрова са поискали от строителния предприемач Александър Ваклин 250 000 евро подкуп за да пуснат строежите му и са получили 70 000 евро от тях, като Дюлгеров е бил посредник за рушвета. Отдавна е известно също, че именно по сигнал на Ваклин е „реализирана“ незабравимата акция в центъра на София през април, с участието на новата КПКОНПИ, която ще остане в аналите с публичния линч над две дами, държани часове наред с белезници пред камери, фотоапарати и пред очите на всички преминаващи. Както и че самият строителен предприемач – дал и въпросните 70 000 евро за твърдяния подкуп, не се конституира като граждански ищец и частен обвинител в наказателния процес и остана основен свидетел на прокуратурата.

Впрочем, незабравимите „случки“ в делото „Младост“ са безчет и за това Иванчеваи Петрова се обръщат към Евросъда в Страсбург, търсейки защита на човешките си права.

Адвокат Ирен Савова

Адвокат Ирен Савова и кантората й защитават Биляна Петрова в наказателното дело у нас. А офисът на кантората „Савова“ в Прага подготвя и двете жалби до Страсбург. Преди старта на процеса, потърсихме някои отговори от адвокат Ирен Савова.

  • На 8 октомври прословутото дело „Младост“, тръгнало след гръмка акция насред центъра на София, тръгва и в специализирания наказателен съд. Известно е, че вие защитавате Биляна Петрова – ще успеете ли да оборите обвинението?

Категорична съм, че прокуратурата не разполага с абсолютно никакви доказателства за извършване на престъпление искане на подкуп, още по-малко помагачество от страна на нашата подзащитна Биляна Петрова. Както обвинението се похвали, месеци наред Биляна Петрова и Десислава Иванчева са били проследявани, подслушвани, записвани. Само че се пропуска фактът, че абсолютно никъде няма и намек за подкуп – искан от тях. Представете си обвинение, което лежи върху това, че две лица си говорят (Ваклин и Дюлгеров – б.р.) как едни други трето и четвърто лице (Иванчева и Петрова – б.р.) искат дар за себе си, за да решат еди какъв си въпрос. Извинете, но може ли някой човек да контролира или да влияе върху някакви договорки, правени от други?! Истината по това дело е една – Биляна Петрова и Десислава Иванчева са абсолютна жертва на хора, които – всеки по свои причини – иска да ги обвини в корупция.

  • Правилно ли разбирам, че всички споменавания, договорки, уточнения, свързани с въпросния подкуп, се правят само между Петко Дюлгеров и Александър Ваклин?

Абсолютно.

Има видеозапис на единствената среща между Ваклин, Петрова и Иванчева. Изключително впечатляваща среща, при която Ваклин първо е посрещнат от човека, който се занимава с даренията в общината и който след това присъства през цялото време на срещата. На Биляна Петрова и Десислава Иванчева е казано, че се иска среща, за да си говорят за градинки. Господин Ваклин тръгва на тази среща, предварително обсъждайки с Дюлгеров той докъде ще го придружи, какво ще се случи. Ваклин казва: Аз как точно да им дам парите?, Дюлгеров отговаря: Не им ги давай, аз ще те чакам тук в едно кафене, ти само отиди горе да влезеш на срещата, после ела и ми дай парите на мен, аз ще им ги предам. Повтарям, има пълен видеозапис на тази среща. С камерата е Ваклин, който отива, за да заснеме как Иванчева и Петрова ще му искат подкуп. Но през цялото време между тях се говори за градинки и за това г-н Ваклин къде ще направи инвестицията, как ще я направи, какво ще се случи. Когато някой иска подкуп, така ли се прави?!

  • А белязаните банкноти и следите по ръцете на Иванчева и Петрова?

Първо, банкнотите са белязани без изобщо да са от поискани от двете дами.

Момент от акцията „Младост“ – зам.-кметът Биляна Петрова на земята, след прилошаване

Второ, нито Биляна, нито Десислава са пипали парите. Единственият човек, който е пипал парите и на всичкото отгоре е отделил в отделна купчина от тях за себе си, е г-н Дюлгеров. Следите по двете дами не са по хващателната част на ръцете им – те са пили кафе с Дюлгеров, били са в контакт с него, най-вероятно той ги е замърсил. Освен това двете 8 часа бяха в непосредствена близост до парите, протоколите, следователите. През това време следователите са вадили парите, броили са ги, карали са Иванчева и Петрова да се качват в колата. И чак вечерта в 21 часа се проведоха процесуално-следствените действия със самите тях, включително и снемането на следи от ръцете им.

  • Вашият офис в Прага подготвя жалбите на двете дами до Евросъда в Страсбург. Докъде стигнаха нещата?

Готвим се активно, почти сме на финала.  Всички колеги от екипа са втрещени от това, което виждат и чуват. Специалистите по европейско право и права на човека казват, че за първи път виждат такъв богат букет от нарушения на човешките права. Мисля, че Съдът в Страсбург ще е много затруднен колко точно да бъде висока санкцията, която следва да плати българската държава.

About Елена Енчева

Проверете също

Механизмите за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на правосъдието публикува за обществено обсъждане проекта за изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и …

Президентът Румен Радев: Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген

Имаме всички шансове догодина България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.