Последни новини
Home / Законът / Адвокати от страната настояват за участие при промените в Закона за адвокатурата

Адвокати от страната настояват за участие при промените в Закона за адвокатурата

Defakto.bg

Над 70 адвоката от различни адвокатски колегии в страната са  се събрали и поискали  промени в Закона за адвокатурата (ЗАдв). Това е станало на първа национална конференция на свободните адвокати в България, организирана от „Фейсбук общност на български адвокати“ през уиекинда в Пловдив.  Те са се се обединили около идеята за по-  прецизно дефиниране на адвокатската дейност и  защита от нелоялна конкуренция.

Настояват при избора на органи и висши органи на адвокатурата да няма пълномощници и делегати, да се въведе електронно гласуване, да се разширят правомощията на Общото събрание на адвокатите в страната за сметка на Висшия адвокатски съвет. Те са дискутирали и подготвяния проект във ВАдС, но не е имало кой да отговори на спорни въпроси като липсата на съдебен контрол върху актовете на органите и доминиращата роля на ВАдвС над Общото събрание на адвокатите в страната и др., се разбира от съобщението.

Въпреки официалната покана Висшият адвокастски съвет не е изпратил свой представител да чуе мнението на колегите си.  На конференцията в лично качество са присъствали членове на органите на адвокатурата.  На фона на 14 000 адвокати в страната групата, провела форума в Пловдив не е голяма, но участниците споделят разбирането, че контрол за промени в ЗА трябва да има цялата адвокатска общност.

„Проект за нов закон изготви нашият колега адвокат Борислав Вълчев. Този закон беше представен на колегите на конференцията, представен е и в онлайн пространството чрез платформите, с които ние общуваме като колеги, и други документи, които са представяни и преди на вниманието на колегите на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС), не с някаква друга цел, а с цел по някакъв начин да се чуе и мнението на колегите, които са извън ръководните органи на адвокатурата“, заяви пред БНР  адвокат Александър Пелев от Софийска адвокатска колегия.  Затова във вторник  адвокатите ще внесат  във Висшия адвокастски съвет предложенията си.

От изявлението на адвокат Александър Пелев се  разбира, че коренът на тлеещото противоречие с ВАдвС е неизпълено обещание на управителния орган.

„На тазгодишното Общо събрание на адвокатите от страната (ОСАС) беше направено и гласувано предложение да се проведе широко обсъждане сред адвокатите на измененията в ЗАдв в закритата секция на сайта на ВАдвС, като се предостави достъп за коментари на всеки желаещ адвокат. Обсъждането следваше да завърши на Национална конференция на адвокатурата (а не на номенклатурата), в която да участва всеки заинтересован колега, казват организаторите на провелата се конференция. Въпреки многократните настоявания и до днес ВАдвС не е предоставил на адвокатите протокола от Общото събрание, заедно с взетите на него решения. Няма и никакви данни съветът да се готви да изпълни решението на ОСАС за провеждане на такава национална конференция, заключва Пелев.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.