Последни новини
Home / Законът / ВКС отклони питане на Висшия адвокатски съвет по Закона за енергетиката, нямало противоречива практика

ВКС отклони питане на Висшия адвокатски съвет по Закона за енергетиката, нямало противоречива практика

Defakto.bg

Ново тълкувателно дело на Гражданската и Търговската колегии за вписване на ипотеки

За две тълкувателни дела на Гражданската и Търговската колегии информират днес от Върховиня касационен съд.

Първото – Тълкувателно дело 7 от 2017 г. на практика е решено, с отклоняване на отправеното от Висшия адвокатски съвет искане за отговор на 9 въпроса, свързани с казуси по Закона за енергетиката и предявени искове от производители на еленергия от възобновяеми източници (например ВЕИ).

Второто е новообразувано тълкувателно дело.

След отмяна на решение на КЕВР, платеното подлежи на връщане

Ето съобщението на ВКС по първото дело:

„С Тълкувателно решение № 7/2017 г. от 4 октомври 2018 г. Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии (ОСГТК) на Върховния касационен съд (ВКС) отклонява предложението на председателя на Висшия адвокатски съвет за приемане на тълкувателно решение по девет въпроса по приложението на разпоредби от Закона за енергетиката. Необходимостта от приемане на тълкувателно решение е обоснована с твърдения за наличие на формирана противоречива или неправилна съдебна практика при решаване на съдебните спорове по предявени искове от производители на електрическа енергия от възобновяеми източници срещу крайни снабдители или срещу оператори на електроразпределителни мрежи относно дължимостта на вече заплатени цени за достъп до електроразпределителната мрежа след отмяна на решение № Ц-33/2012 г. на ДКЕВР, определящо временни цени за достъп и подлежащо на предварително изпълнение по силата на закона.

В постановеното решение се посочва, че след отмяната на решението на ДКЕВР и сезирането на районните и окръжните съдилища в апелативните райони на АС – София, АС – Пловдив и АС – Варна с множество от визираната категория искове и за да се преодолее формираната противоречива практика на различните по степен съдилища, във Върховния касационен съд са постановени редица съдебни решения, в които е дадено разрешението, че постановеното от Върховния административен съд и влязло в сила решение, с което е било отменен индивидуален административен акт, какъвто е характерът на решение № Ц-33 от 14.09.2012 г. на ДКЕВР, съгласно чл. 13, ал. 2 от Закона за енергетиката, има обратно действие. С отмяната на решението на регулаторния орган е отпаднало с обратна сила основанието за заплащане на цена за достъп, затова плащането на цената е лишено от основание и тя подлежи на връщане на основание чл. 55, ал. 1, пр. 3 от Закона за задълженията и договорите. С постановяване на посочените решения на ВКС се създава правилна практика, разкриваща точния смисъл на приложимите по тези спорове правни разпоредби и преодоляваща съществуващата противоречива практика на съдилищата.

По отношение на въпросите, свързани с приложението на разпоредби от Директива 2009/28/ЕО и от Хартата на основните права на ЕС, върховните съдии отбелязват, че не се установява наличие на формирана съдебна практика“.

Може ли отново да се вписва заличена ипотека?

Новообразуваното Тълкувателно дело 3 от 2018 г. е по искане на състав на Второ гражданско отделение на ВКС, спрял разглеждането на конкретен казус.

Въпросът, на който трябва да отговорят върховните съдии от Гражданска и Търговска колегии, е:

Може ли да се впише наново ипотека съгласно чл. 172, ал. 2 от Закона за задълженията и договорите, ако е изтекъл десетгодишният срок на действие на вписването и ипотеката вече е била заличена по реда на чл. 22 от Правилника за вписванията?

Съобщението на ВКС:

„Тълкувателното дело е образувано след като с Определение № 47/20.03.2018 г. по ч. гр. д. № 631/2018 г. състав на Второ гражданско отделение на ВКС е констатирал противоречива практика на състави на Търговската колегия и Гражданската колегия на ВКС в определения, постановени по реда на чл. 274, ал. 3 от ГПК, поради което е спрял производството по делото, като е предложил на Общото събрание на Гражданската и Търговската колегии на ВКС да постанови тълкувателно решение за уеднаквяване на съдебната практиката“.

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.