Последни новини
Home / Законът / ВСС се отчете пред емисарите на Брюксел преди доклада

ВСС се отчете пред емисарите на Брюксел преди доклада

Defakto.bg

Представители на Висишя съдебен съвет са обсъдили с мисията на  Еврокомисията предприетите действия в отговор на препоръките от мониторинговите доклади на ЕК от януари и ноември 2017 г.

Представителите на Брюксел миналата седмица проведоха ред срещи преди излизането на новия доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешния ред. Амбициите у нас отдавна са за отпадане на мониторинга.

А на свое заседание преди срещата с евроемисарите ВСС прие параметрите на отчета си: променената подсъдност на исковете срещу застрахователи и по дела на потребители (чрез ГПК), които ги разпръскват из страната; реално стартиралата реформа на съдебната карта в частта за прокуратурата – чрез решението за закриване на 11 РП; закриване и разкриване на щатове според натовареността; стартирали конкурси и справка за дисциплинарните дела. Направи впечатление, че сред акцентите са приключилите конкурси за повишение във ВКС, назначения по които не бяха извършени на последното заседание на съдийската комисия. Както и работата на комисиите по атестирането и конкурсите (КАК), а после кадровици бяха оспорили ефективността на съдийската КАК.

В срещата, проведена на 5 октомври,  от страна на съвета са участвали представляващият ВСС Боян Магдалинчев и членовете на Съвета Даниела Марчева, Даниела Машева, Драгомир Кояджиков, Светлана Бошнакова и Цветинка Пашкунова.Екипът на Европейската комисия е бил в състав: Жулиен Мусние – началник на отдел Генерален секретариат, Туе Фосдал – референт, Генерален секретариат и Инго Войщенфелд – Генерална дирекция „Правосъдие“, съобщиха от ВСС.

“Представляващият ВСС посочи, че настоящият състав на Съвета полага в максимална степен усилия в отговор на препоръките, по които не е постигнато пълно или задоволително изпълнение. Представени бяха предприетите и изпълнени мерки в областта на независимостта, отчетността и продължаване на реформата в съдебната власт”, се казва в съобщението на съвета.

 

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.