Последни новини
Home / Законът / Делото “Младост” тръгна, предприемачът Александър Ваклин се оплака и обърка (допълнена)

Делото “Младост” тръгна, предприемачът Александър Ваклин се оплака и обърка (допълнена)

Defakto.bg

Преди да пусне сигнал, подкуп не му бил искан

Гръмкото дело срещу кмета и зам.-кмета на столичната община “Младост” за искан и получен подкуп от строителен предприемач тръгна днес в спецсъда. А подателят на сигналаи основен прокурорски свидетел, строителният предприемач Александър Ваклин пред журналисти се оплака, че дори не си е получил обратно парите, дадени за “акцията” за изобличаване на дамския кметски екип.

Вероятно не са му обяснили докрай, че доброволно отпуснати, нещо повече – маркирани банкноти при такива разследвания остават веществени доказателства. Впрочем, предварителните изявления на Ваклин бяха интересни и с друго.

“Александър Ваклин отрече да познава Бойко Борисов и Цветан Цветанов и беше категоричен,че дори не ги е виждал на живо. Бизнесменът се оплака,че все още не е получил парите, които е дал за осъществяването на акцията. Белязаните банкноти още били в разследващите. Колкото до строежа в Младост, Ваклин обясни,че документите все още са по инстанциите. Бизнесменът заяви, че не бил склонен да дава пари в случаи като този, но пък и такива предложения не бил имал. Той заяви, че не се се притеснява от делото”, съобщи БТА.

Първата част на изявленията му касае доказателствения материал на прокуратурата, в томове от спецразузнавателни средства, сред които – в подслушаните разговори, се бе разбрало, се чуват и емблематичните инициали на премиера и настоящия шеф на парламентарната група на ГЕРБ – все в устата не на Иванчева и Петрова.

Първи свидетел на обвинението днес бе счетодовителят на предприемача Галя Димитрова, която обясни как се е движила преписката на “Ваклин груп” за застрояването в “Младост”. Последен свидетел днес бе самият Ваклин.

Първоначално предприемачът сверяваше отговорите си с предварителни записки, а след отнемането им по настояване на защитата започна да се обърква в дати и събития.

Впечатлиха няколко негови отговора. На въпрос на адвоката на Биляна Петрова Ирен Савова как точно е сигнализирал прокуратурата за искания му подкуп, Ваклин отвърна, че е ходил първо в КОНПИ и ДАНС да се оплаква от нередности в общинската администрация на “Младост”. А оттам директно го отвели при спецпрокурор. Малко след това през април следва гръмката акция в центъра на София. Кой точно го е “водил” в прокуратурата обаче Ваклин не помнеше.

На друго питане – на адвоката на Петко Дюлгеров Мариана Тодорова дали, преди да пусне сигнала, някой от “Младост” му е бил искал подкуп, отговорът на предприемача бе: “Не”.

Делото продължава на 18 октомври.

 

About De Fakto

Проверете също

Кадровиците допълват списъка за младши съдии, одобрените младши прокурори и следователи подават декларации за несъвместимост

Две уведомления към кандидатите за младши магистрати публикуваха от ВСС. Едното – за младшите съдии, …

ВСС обсъжда положението в Софийския градски съд след четири потвърдени случая на Ковид там, магистрати се “самоорганизират”

Препоръките трябва да дойдат от РЗИ, не от юристи След четири потвърдени случая на Ковид-19 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.