Последни новини
Home / Законът / Цацаров в Русе: Прокуратурата започва разследване за дейността на „Джи Пи Груп“, след публикация на „Биволъ“

Цацаров в Русе: Прокуратурата започва разследване за дейността на „Джи Пи Груп“, след публикация на „Биволъ“

Defakto.bg Софийската градска прокуратура (СГП)  е образувала досъдебно производство по сигналите на сайта „Биволъ“ и вицепремиера Томислав Дончев за дейността на строителната компания „Джи Пи Груп“ –  това е съобщил  пред журналисти в Русе главният прокурор Сотир Цацаров.  В публикациите на „Биволъ“ бе разказана мащабна схема за източване и злоупотреби със средства от еврофондовете, в които е замесена „Джи Пи Груп“.

Най-напред вътрешният министър Младен Маринов, а по-късно  главният прокурор Цацаров пристигнаха в града по повод работно съвещание за бруталното убийството на Виктория Маринова. В последното си  предаване Маринова е излъчила интервю с журналистите, арестувани, при опита да бъдат унищожени  доказателства, визирани в  публикацията на „Биволъ“.  Неофициално се твърди, че  една от версиите за убийството й засяга именно пилотния епизод в предаването „Детектор“ за скандала с „Джи Пи Груп.

Главният прокурор  е обяснил, че е запорирана крупна сума пари на компанията.  „Проверката е прераснала в досъдебно производство. Това, което мога да кажа, е, че по отношение на нея и в рамките на нея, със съдействието на ДАНС, са извършени и действия по реда на Закона за мерките срещу изпиране на пари, които са доведели и до запор на изключително крупна сума пари. По сигнала се работи изключително интензивно. Блокиран е паричен превод в евро, който граничи с размера на 14 млн. евро“.

Междувременно,  стана ясно, че Европейеската комисия ще предаде на Олаф данни за злоупотреби с еврофондове в България.  Европейската комисия няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС е заявил днес говорител на институцията,   цитиран от БТА.

Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове, следим медийните материали, свързани с България, добави той по повод съмненията за нарушения около обществени поръчки в строителството у нас.  Ще съобщим на ОЛАФ и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти, добавил говорителят.

Той пояснява, че  ЕК е длъжна да препраща на европейската служба за борба с измамите всякакви данни, които прецени, че следва да бъдат подложени на задълбочена проверка.  Говорителят отбелязал също, че за неприключили проверки подробности не може да бъдат съобщавани.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.