Последни новини
Home / Законът / Блог на Европейския парламент ще оповестява случаи на сексуален тормоз в институцията

Блог на Европейския парламент ще оповестява случаи на сексуален тормоз в институцията

Defakto.bg

Служителите на  Европейския парламент са създали блог, в който ще  бъдат публикувани истории за сексуален тормоз в институцията. Идеята е да се сложи да се сложи край на „културата на мълчание  на работното място“, сочат основателите.

Зад блога  MeTooEP стоят парламентарни асистенти, а не  евродепутати, които ще започнат с публикуването на пет анонимни свидетелства на „жертви на сексизъм, сексуален тормоз и сексуално насилие в рамките на Европейския парламент“,   съобщава „Политико“, цитиран от „Сега“.

„Дойде моментът да се сложи край на културата на мълчанието на работното ни място, да се подкрепят жертвите и те да бъдат окуражени да говорят и да споделят историите си“, се казва  в съобщение до медиите.  Създателите на блога настояват  Европарламентът да внесе промени в политиката си за сексуалния тормоз,  приета миналата година.  Тогава няколко евродепутатки говориха по време на пленарно заседание в Страсбург за преживян сексуален тормоз, а в две петиции се настояваше за промени в  правилата в Европарламента.

През октомври 2017 г. евродепутати изготвиха резолюция за борба със сексуалния тормоз и злоупотребите в ЕС.  Тя  призоваваше Европарламента  да създаде „комисия от независими експерти“, които да проучат въпроса, да започнат „независимо“ разследване за докладваните случаи и да „приложат най-строгите санкции, когато е необходимо, като в същото време подкрепят и предоставят правни съвети на жертвите, ако случаите включват наказуемо поведение“.   Според Жан Понте, която е основала  проекта MeTooEP,  почти нито една от тези инициативи не е била приложена. „Това не е лов на вещици. Блогът ще ни помогне да създадем по-добри правила“, казва тя.

About De Fakto

Проверете също

В конституционната комисия: многообразие от различия за разделението на ВСС на прокурорски и съдийски

Висшият адвокатски съвет, Съюзът на юристите, бивши конституционни съдии и др. се обявиха против разделянето …

Ниската натовареност на военните съдилища „обрича“ един съдия на пет дела месечно и 6 присъди – средногодишно

Натовареността на военните съдилища с дела продължава да намалява. Те са със  7 % по …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

5 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.