Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд обяви за противоконституционни две разпоредби от НПК, важни за защитата на гражданите

Конституционният съд обяви за противоконституционни две разпоредби от НПК, важни за защитата на гражданите

Defakto.bg На  днешното си заседание, в състав  от 10 съдии,  Конституционният съд е  обяви за противоконституционни  две разпоредби от Наказателно процесуалния кодекс,  две искания е отхвърлил като недопустими, а за останалите,  не е намерил противоречия с Конституцията. Висшият адвокатски съвет аргументирано бе атакувал над 20 текста от новия НПК.

Съдът  признава за противоречаща  на Конституцията  разпоредбата на чл.  247 в  ал. 1 т.3 от НПК,  която сочеше, че  разпоредителното заседание се отлага в  случаите  по чл. 94, ал 1., когато защитата е задължителна, например –  обвиняемият е непълнолетен, страда от физически или психически недостатъци и не може да се защитава сам,  делото е за престъпление, за което се предвижда лишаване от свобода не по-малко от десет години или друго по-тежко наказание др.  Сега, това заседание  протича без адвокат,  ако той не може да се яви,  а клиентът му не е застрашен от тежко наказание или няма недъзи.  

След  днешното решение на съда, разпоредителното заседание ще може да се отлага,  когато защитникът отсъства, а не само в случаите на задължителна защита. 

Съдът е обявил за противоконституционна  и новата разпоредба на чл. 351 ал 2,  която не допускаше в  касационната жалба и протест да се правят възражения за съществени нарушения на процесуалните правила в досъдебното производство. Занапред адвокатите ще могат да атакуват пропуските на досъдебното производство и пред високите инстанции на съда.

С девет срещу един гласа Конституционният съд е отклонил като недопустимо искането на Висшия адвокатски съвет за установяване на противоконституционност на: чл. 50 и чл. 81, ал. 3, в частта „или в едномесечен срок от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство на основание, че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия” и чл. 63, ал. 2, т. 4 от Наказателно-процесуалния кодекс (Обн., ДВ, бр. 86 от 2005 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 44 от 2018 г.) и прекрати делото в тази му част.

Отхвърлено е и искането почл. 81 ал.3 , а именно: Тъжбата трябва да бъде подадена в шестмесечен срок от деня, когато пострадалият е узнал за извършване на престъплението, или в едномесечен срок от деня, в който пострадалият е получил съобщение за прекратяване на досъдебното производство, на основание че престъплението се преследва по тъжба на пострадалия.

С мнозинство от девет гласа Конституционният съд е отхвърлил и всички останали искания на  Висшия адвокатски съвет за обявяване на противоконституционност- Това са текстовет на  чл. 73а, ал. 2 и чл. 416, ал. 5; чл. 227, ал. 5; чл. 248а и чл. 252, ал. 2 в частта „или, когато е констатирал очевидни фактически грешки в обвинителния акт”; чл. 358, ал. 2; чл. 301, ал. 4 и чл. 305, ал. 6;  чл. 336, ал. 1, т. 4, чл. 354, ал. 1, т. 3 и чл. 425, ал. 1, т. 3; чл. 248, ал. 3, чл. 320, ал. 2, чл. 348, ал. 3, т. 1 и чл. 360, ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс (Обн., ДВ, бр. 86 от 2005 г., последно изм. и доп. ДВ, бр. 44 от 2018 г.).

На заседанието днес,  като  втори докладчик  по делото се е явил председателят на съда Борис Велчев,  защото проф. Цанка Цанкова, на която бе възложено за решаване делото,  е отсъствала по болест.   Мотивите към решението ще бъдат оповестени  допълнително.

Конституционният съд  е допуснал за разглеждане по същество исканията на президента на Република България, на 53-ма народни представители от 44-то Народно събрание и на омбудсмана на Република България за установяване на противоконституционност и несъответствие с международни договори, по които България е страна на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс (обн., ДВ, бр. 77 от 18.09.2018 г.) и на чл. 160, ал. 6 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс

Съдът е  присъединил и трите дела за съвместно разглеждане и решаване.  Определенията са приети единодушно.

 

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 + fourteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.