Последни новини
Home / Законът / Очертава се рекордна плеяда кандидати за съдийските избраници в КС

Очертава се рекордна плеяда кандидати за съдийските избраници в КС

Defakto.bg

Очаквано, съдийският избор на две нови попълнения в Конституционния съд (КС) ще е най-оспорваният. Допитвания на Де факто сред магистрати показаха готовност за номиниране на рекорден брой кандидати и от двете върховни съдилища – Върховния касационен съд и Върховния административен съд (дотук общата бройка се движи около 10) за двете места в КС от тяхната квота.

Съставът на КС се обновява на всеки три години с по четирима съдии, от три квоти – на съдебната власт, на парламента и на президента. Клетвата на „новите“ ще е на 13 ноември, а единственият избраник дотук е парламентарният – съдията Красимир Влахов.

По силата на ротацията тази година Общото събрание на двете върховни съдилища – ВКС и ВАС трябва да излъчи своите двама избраници на мястото на отиващите си Румен Ненков (който бе от ВКС, дългогодишен зам-председател) и Стефка Стоева (тя бе от ВАС, също зам.-председател). За първи път при тазгодишния вот за Конституционния съд Общото събрание работи по нови правила, предвидили предварителни номинации, срок и прочее. Според тях всеки магистрат от ВКС и ВАС може да номинира претенденти за Конституционния съд до предпоследния работен ден преди датата на вота. Преведено конкретно – последният ден за номинации е 24 октомври, вотът е на 26-и, Димитровден. И още – изборът е таен, с бюлетини, за успешен вот се искат гласовете на повече от половината от присъстващите върховни съдии.

Макар до изтичането на срока да има време – а вероятно повечето номинации ще бъдат обявени именно тогава, като участници в надпреварата вече се спрягат конкретни съдии. Текат усилени сондажи, опити за договорки за подкрепа и от колегите от другия съд, преброяване на силите. А, според част от магистратите, гласуваните правила и най-вече залегналият в тях срок за предварително оповестяване на номинираните целят включително осигуряване на очернящи медийни кампании срещу нехаресваните. Дали са прави – предстои да видим. Притеснителното е, че в същите правила оповестяването не е публично, а за „вътрешна“ консумация, на служебните страници на двете съдилища. И „изтичането“, съответно, може да е контролирано.

Кой ще се кандидатира

От все време, когато им се пада да избират двама в Конституционния съд, между ВКС и ВАС е в ход приятелска уговорка да си ги поделят и при изборите досега тя е била спазвана, макар такова нормативно правило да няма. През годините бяха правени и опити за нарушаване на това „споразумение“, неуспешни.

А и броят на съдиите във ВКС и ВАС (без командированите) в момента е почти изравнен, така че успешният вот наистина зависи и от двете съдилища. Във ВАС численият състав на щатните магистрати е 90, във ВКС те са 98.

Какво сочи предварителната информация, циркулираща между съдиите?

Че от страна на Върховния административен съд вероятно ще има поне четирима претенденти за КС.

Галина Солакова

Като сигурна номинация се спряга Галина Солакова, в момента съдия във второ отделение на Втора колегия на ВАС, оглавено от Георги Колев, занимаващо се с устройство на територията, имотен регистър, кадастър. В мандата на Константин Пенчев начело на съда Солакова бе зам.-председател на ВАС. Сега сред магистратите се говори, че ще бъде подкрепена за КС от настоящия председател на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Друго сочено име е на Маруся Димитрова, гледаща данъчни дела.

Сред онези, които ще бъдат номинирани, се назовават и имената на съдиите

Соня Янкулова

Соня Янкулова и Марина Михайлова. Те като че ли са най-известните в този списък, най-вече с принципни позиции по „проблемни“ дела. Янкулова бе на „особено мнение“ по въпроса дали ВАС може да се занимае по същество с отнемането на лиценза на КТБ (според нея съдът трябваше да го направи, а за тази и други позиции  това бе избрана от съдебни репортери за „Юрист на годината“).

Марина Михайлова (в средата)

Михайлова бе докладчикът по делото за конфликт на интереси на Ахмед Доган по „Цанков камък“ и също бе несъгласна с мнозинството – остана категорична, че конфликтът е налице. Освен това Соня Янкулова, бивш зам.-министър на вътрешните работи и на отбраната, бе конкурент на Георги Чолаков за председател на ВАС, но мнозинството в съдебния съвет не я предпочете. Марина Михайлова пък бе номинирана от БСП за член на действащия съдебен съвет от парламентарната квота, но мнозинството избра други.

Има информации, че желание да се кандидатира за КС е заявила и Надежда Джелепова, неотдавна избрана за заместник на Чолаков. Но то е било отклонено именно заради скорошното й назначаване като зам.-председател на ВАС.

От страна на Върховния касационен съд кандидатите, изглежда, ще са повече.

Твърди се, че ще бъде издигната Дария Проданова, зам.-председател на ВКС, оглавява Търговската колегия на съда. Оценките за нея са за добър професионалист и опитен съдия, макар и с чепат характер. И още – сред магистрати се говори, че Проданова има големи шансове да бъде подкрепена и от Георги Чолаков и, съответно, мнозинството във ВАС.

Павлина Панова

Претендент за Конституционния съд с голяма доза сигурност ще е друг зам.-председател на ВКС – Павлина Панова, която оглавява Наказателната колегия. Тя е публично известен магистрат, беше наш съдия ад хок в Евросъда по правата на човека в Страсбург, както и кандидат за председател на ВКС след изтичането на мандата на Лазар Груев – първо в конкуренция с колегата си Таня Райковска (сега съдия в КС), после с Лозан Панов. Панов спечели тази надпревара.

Любопитното е, че от Наказателната колегия на ВКС са възможни и други

Галина Тонева

номинации за Конституционния съд. Сред тях се спрягат Галина Тонева (също известен съдия, беше зам.-главен прокурор в мандата на Борис Велчев), както и Николай Дърмонски.

Списъкът не свършва дотук. Ше има кандидати и от Гражданската колегия на ВКС, твърдят съдии. И сочат имената на Емануела Балевска, Симеон Чаначев (бивш зам.-председател), Борислав Белазелков (който за известно време бе начело на Съюза на съдиите).

Борислав Белазелков

Не е изключено да се появят и други, а имената на някои от спряганите сега да не се потвърдят.

Но във всички случаи при много кандидати изборът ще е труден и все повече зависи от подкрепата и на другия съд – както, впрочем винаги е било. Новото е, че в момента силите са почти равни. А най-важното – по какви критерии ще натежават везните в полза на един или друг претендент, на какво ще бъде отдадено предпочитанието на мнозинството – на качествата на избраниците или на това да са „наши хора“. Е, ще видим.

Най-много неизвестни дотук има по въпроса за президентския избраник за КС. Напоследък наред с други имена се чува, че държавният глава може да изпрати в Конституционния съд известния проф. Огнян Герджиков, когото в началото на мандата си бе назначил за служебен премиер.

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.