Последни новини
Home / Законът / 11 кадровици на визита в Европарламента: Дискутирали корупцията, реформата, доклада и ставащото у нас

11 кадровици на визита в Европарламента: Дискутирали корупцията, реформата, доклада и ставащото у нас

Defakto.bg

Близо половината от членовете на ВСС – общо 11 на брой, вчера и днес са на визита в Европарламента по покана на българския евродепутат Емил Радев.

За това официално съобщават днес от ВСС. Освен с представители на ЕП, съдебните ни кадровици са се видели и с фактори от Европейската комисия и обсъдили ред проблеми с тях.

Какво е станало по време на визитата – така, както го съобщава ВСС:

Представляващият г-н Боян Магдалинчев и членовете на ВСС Атанаска Дишева, Гергана Мутафова, Даниела Машева, Драгомир Кояджиков, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Красимир Шекерджиев, Пламен Найденов, Светлана Бошнакова и Цветинка Пашкунова са на работно посещение в Европейския парламент по покана на Емил Радев – член на Европейския парламент. По време на визитата те са се запознали с дейността на Европейския парламент и са провели срещи с г-жа Пиа Хансен – заместник-генерален секретар на Европейската комисия, с г-н Павел Свобода, председател на Комисията по правни въпроси и г-н Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия.

По време на срещата с г-жа Пиа Хансен и представители на Генералния секретариат са коментирани предприетите от ВСС действия в областта на съдебната реформа и изпълнението на препоръките от докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и оценка от 2017 година. Представляващият ВСС г-н Боян Магдалинчев акцентира върху приетите подзаконови нормативни актове от ВСС и регламентираните в тях процедури, свързани с назначенията на висшите административни длъжности в съдебната власт, в т. ч председателя на Върховния административен съд; проведените конкурсни и атестационни процедури за различните нива в съдилищата и прокуратурите, изборите за административни ръководители; дисциплинарната дейност и подобреното взаимодействие с ИВСС; прилагания комплексен подход за преодоляване на неравномерната натовареност между съдилищата в София и страната, както и приетите предложения на ВСС за законодателна промяна в правилата за местната подсъдност по определени категории граждански дела.

Пред членовете на ВСС г-жа Хансен е заявила, че във финална фаза е подготовката на доклада по МСО, в който ще бъде отразен напредъкът на България в областта на съдебната реформа. Според нея е налице прогрес в изпълнението на препоръките на ЕК, като е подчертала положителния ефект на законодателните решения в новия подход за избор на членове на Висшия съдебен съвет от професионалната и парламентарната квота.

По време на срещите са коментирани проблемите в областта на борбата с корупцията, като в този контекст са посочени решенията на ВСС за укрепване на професионалния капацитет, вкл. чрез увеличаване на щатната численост и подобряване за условия за работа в Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура. Засегнат е и въпросът за убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова, като е изразена надежда за бързото и успешно разкриване на случая.

About De Fakto

Проверете също

20 съдии и съдебни служители с остра декларация срещу идеята да бъде закрит районния съд в Каварна

  Двадесет съдии и служебни служители от Районен съд Каварна остро протестират срещу предложението на  …

Изборни времена за нов състав на ВСС

Иван Брегов, Институт пазарна икономика За да сме убедени, че съдиите, прокурорите и следователите са …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.