Последни новини
Home / Законът / Задържаха в Германия убиеца на журналистката Виктория Маринова, чака го доживотен затвор (обновена)

Задържаха в Германия убиеца на журналистката Виктория Маринова, чака го доживотен затвор (обновена)

Defakto.bg
Задържаният Северин Красимиров за убийството на Виктория Маринова. Снимки  bTV

  Борисов  осъди европейския натиск около убийството на  младата жена

Извършителят на убийството на телевизионата водеща  Виктория Маринова е задържан късно снощи в Германия.  Съвпадение на ДНК-то и кръв по дреха, намерена в дома му в Русе, уличават 21 – годишния  Северин Красимиров като убиеца на младата  жена.

Изявления на вътрешния министър Младен Маринов, главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов за разкритото убийство на Вероника Маринова

Задържаният мъж в немския град Щаде,  е  арестуван е при операция на германската полиция след сигнал от българските власти.   Установено е, че той е заминал за Германия в неделя, след като извършил престъплението у нас. Там е сменил няколко пъти адресите си.  В Германия живее и неговата майка.

Убийството на Виктория Маринова е разкрито по безспорен начин стана ясно по-късно от изявленията на вътрешния министър Младен Младенов,  главния прокурор Сотир Цацаров и министър -председателя Бойко Борисов.

Задържаният в Германия  е роден през 1997 г. в Русе, съобщи вътрешният министър, той е употребил  алкохол преди да извърши жестокото убийство, добави Маринов. Северин Красимиров напуснал България на 7-и октомври през Дунав мост. Иззети са множество веществени доказателства. ДНК материал на задържания е намерен в хода на разследването върху трупа на жертвата, както и генетичен материал от жертвата е бил намерен върху задържания, уточни Маринов. Очакват се още доказателства от Института по криминалистика, съобщи министърът на вътрешните работи. Той обясни, че заподозрени лица са задържани във връзка с разследването в областната полиция в Русе за изясняване на алибито им и при липса на съпричастност към деянието са били освобождавани.

Северин Красимиров задочно е обвинен за бруталното убийство, (в присъствие на служебен адвокат),   а българските  власти ще изпратят всички неоспорими доказателства  по случая на немския  съд, който трябва да се произнесе по  екстрадицията му.   Няма показания на преки очевидци на престъплението, а  множеството доказателства говорят, че то е  от случаен характер със сексуален подтекст, пролича от думите на Младен Маринов и Сотир Цацаров.

Главният прокурор разказа, че  самото сексуално посегателство и травмите, които са нанесени на жертвата, са „изключително брутални, изключително тежки по своя характер и показващи силни характерови отклонения“.   От думите му обаче се разбра, че  не може да се говори за планиране на нападението – нападението е спонтанно и след като я е ударил в лицето и били  счупени костите на носа ѝ,  жертвата е била завлечена в близките храсти, където станало и сексуалното посегателство „и други дейстивя, които са извратени“. През цялото време Северин е нанасял удари по тялото на Виктория. Самият той е тренирал бокс.

  Цацаров обясни, че все още не може да се говори за направени самопризнания от Красимиров, тъй като към момента тече процедурата по изпълняване на европейска заповед за арест. Това означава, че германски съд ще реши екстрадирането на Северин в България и след това ще протекат следствените действия по разпита му от българските власти.

На този етап доказателствата  не подкрепят версията, че убийството е извършено заради работата на младата жена като журналист.  Но тази версия продължава да не е изключена от разследването, стана ясно от думите на Маринов и Цацаров.

Не се изключва нито една от първоначално издигнатите версии за убийството на Виктория Маринова„,   заяви министърът на вътрешните работи.

„На този етап не можем да твърдим, че убийството е свързано с професионалната ѝ дейност. Но задържането на извършителя не означава преустановяване на работата по всички възможни версии“, са думите на главния прокурор.

На Красимиров  са повдигнати две задочни обвинения – за особено тежък случай на изнасилване (наказание от 10 до 20 г. )  и за умишлено убийство, извършено по особено жесток начин и особено мъчително за жертвата – наказанието е  лишаване от свобода от 15  до 20 години, доживотен  затвор или доживотен затвор без замяна.

Ето част от изявлението на главния прокурор: „За кратък период от време бяха извършени множество действия по разследването, за кратък период от време при изключителна мобилизация на целия наличен ресурс на МВР и на прокуратурата бяха събрани множество доказателства, които до настоящия момент водят до извода за виновност на лицето. На него са повдигнати задочно обвинения в две престъпления. Първото е изнасилване, като я е принудил за това със сила и я е превел в безпомощно състояние, като изнасилването е особено тежък случай и предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода от 10 до 20 години. Повдигнато е задочно, в присъствието на служебен адвокат, и обвинение за умишлено убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин – Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна“.

Цацаров обясни какво предстои сега след задържането на лицето: „Процедурата по изпълнение на европейската заповед за задържане пред германски съд, след което привеждане на лицето тук, повдигане и предявяване на обвинение“.

И главният прокурор и вътрешният министър изразиха  благодарност за професионалната работа на  специалистите от Института  по психология, които  направили изчключително точен профил на убиеца. Не спестиха благодарности за професионализма на съдиите от окръжен съд Русе,  прокурорите,  служителите и експертите в МВР. Главният прокурор специално благодари на  полицията във Федерална република -Германия „за пълна връзка в реално време до задържане на лицето“.  Той  специално похвали вътрешния министър за „добрата организация на работата“ по разследване на убийството.

Премиерът Бойко Борисов показа раздразнителност и осъди европейския натиск, последвал  убийството на  Виктория Маринова. Той  съобщи, че ще постави въпроса пред Европейската народна партия (ЕНП). „Умишлено не разговарях с хората в Брюксел през тези дни. Те ни разсипаха от туитър. Ще имаме сериозен разговор в Европейската народна партия, като отида там“, закани се  Борисов. Според него десетките версии, възмущения и притеснения след бруталното убийство  на момичето, са довели до там,  че българи са очернили България по „най-брутален и гаден “ начин.

Българи направиха така през последните дни, че за България да се говори като за Малта и Словакия,   да си очернят държавата по най-брутален и гаден начин. Да се радват, ако България бъде в световните новини с негативна информация и то с най-тежко престъпление ,  нападение над разследващ журналист“ , каза  Борисов.

Разни сини и червени политици се скъсаха да пращат имейли и да ходят да обясняват в Брюксел и в САЩ какво се е случило в България. Мигар това не се случва в други държави или е някакъв изолиран случай„, едва сдържаше гнева си премиерът.

И още:  „Въпреки че в неделя още ви помолих да изчакате няколко дена, защото вие като разследващи (?) журналисти знаете, че всяко прибързано изговаряне от страна на прокуратурата или МВР и дори от мен, когато съм подложен под натиск, можеше да предизвика укриване на вещи, извършител и нямаше да има днес какво да си говорим“ , разкритикува журналистическата гилдия премиерът.  Дори я  обяви за „първа власт“ в държавата,  но в контекста на отговорнсстта й, че световните медии и лидери се възмугиха от  убийството на телевизионната водеща.

Борисов изказа благодарност на онези, които „коректно заявиха, познавайки работата, че все пак трябва да се изчака„. Показа, че  има  своята роля за  разкриването на убийството:  „Ние и сега продължаваме да работим. Ще бъде разпитан от немски съд, ние ще предоставим и цялата ДНК информация, която имаме и от жертвата и от това, което е открито по дрехите на задържания.“

По-късно  премиерът,  главният прокурор и министърът на вътрешните работи  са информирали  представителите на Дипломатическия корпус за хода на събитията около убийството на  русенската журналистка Виктория Маринова.  Източници от правителството коментираха, че на срещата с дипломатите Борисов е изразил недоволството си от международните реакции по случая, съобщи БНР. Премиерът бил недоволен и от факта, че нито едно посолство в България не е поискало официална информация, а в същото време са правени негативни коментари за страната ни и за работата на властите по случая.

Борисов е заявил, че е готов да отговаря на всякакви въпроси по случая на следващия европейски съвет. Заради международния натиск върху страната ни, за да не се попречи на същинската работа на органите на реда, в последните дни МВР било принудено да съобщава фалшиви версии за разследването, обяснил  премиерът пред посланиците.  На днешната среща нито един от тях не е отправял въпроси към представителите на властта. След приключавенот й,  посланиците не коментираха темата и пред журналистите в МС.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.