Последни новини
Home / Законът / Председателят на ВАС отказа публично разпределяне на делото срещу застрояването на „Пирин“ – системата не била при тях

Председателят на ВАС отказа публично разпределяне на делото срещу застрояването на „Пирин“ – системата не била при тях

Defakto.bg

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) ще разгледа на 15 ноември делото срещу новото застрояване на природен парк „Пирин“, съобщиха от съда. Казусът стига до касация по жалби на Министерския съвет и на министъра на околната среда Нено Димов.

В края на юли тази година тричленен състав на ВАС отмени решението на кабинета от декември 2017 г. за ново застрояване в Пирин, предизвикало масови протести.

Междувременно с писма до председателя на ВАС Георги Чолаков от Асоциацията на парковете в България, както и група граждани, са поискали публичен избор на съдията-докладчик, както и на останалите четирима от петчленния състав, който ще реши окончателно спора за Пирин, в присъствието на журналисти и на IT-специалисти, съобщават също от съда. Със свое разпореждане от 5 октомври Чолаков е отказал. А в мотивите си обяснява, че случайният избор на докладчици във ВАС е гарантиран, документиран и проверим. А останалите членове на състава се определят от председателя на съответната колегия или отделение според старшинството им и тяхната ангажираност. Сред мотивите си Чолаков сочи и факта, че сървърът на Системата за случайно разпределение на делата се намира в сградата на ВСС и фактически разпределението се извършва там.

Съобщението на съда по този повод:

„Изборът на съдията докладчик и съдебния състав по всички дела във ВАС се извършва при строга регламентация, отчетност и поддръжка на архив, което е гарант за прозрачен и публичен съдопроизводствен процес. Искането за присъствието на журналисти и IT  специалисти в сградата на ВАС  не следва да бъде насочено към председателя на ВАС, тъй като същият този избор се извършва фактически в сградата на ВСС, където е разработен, разположен и поддържан сървърът с програмния продукт, извършващ  разпределението на делата във ВАС. Всички фактически действия, извършвани във ВАС, се удостоверяват с подробен протокол, който е публично достъпен и се прилага по всяко дело, се казва в разпореждането.“

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.