Последни новини
Home / Законът / Проект на управляващите: До 10 години затвор за нелегална фабрика за цигари

Проект на управляващите: До 10 години затвор за нелегална фабрика за цигари

Defakto.bg

Една законова липса, актуално установена и покрай разследването срещу Миню Стайков и други, е на път да се запълни. След напомняне на главния прокурор Сотир Цацаров, че нелегалното производство на цигари не е криминализирано у нас, управляващите дружно обещаха да поправят пропуска, а сега са внесли в парламентарното деловодство проект за промени в Наказателния кодекс (НК). Той обаче не е правителството, а на група депутати – обичайно тази превратна законодателна техника се обяснява с търсенето на бързина. Под конкретния проект подписите си са сложили фактори от групите на ГЕРБ и Обединени патриоти: Цветан Цветанов, Данаил Кирилов, Емил Димитров, Христиан Митев.

Какво се предлага в НК?

В чл. 234 се записва нова ал.2: Който произвежда или държи с цел разпространяване алкохол, алкохолни напитки или тютюневи изделия, без да притежава лиценз, удостоверение или регистрация, когато това се изисква с нормативен акт, се наказва с лишаване от свобода от една до десет години и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева, както и с лишаване от права по чл. 37, ал.1, т. 7.

Както и нова ал. 4: Който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, материали или оръдия, както и технически съоръжения, за които знае или предполага, че са послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол, алкохолни напитки, тютюневи изделия, се наказва с лишаване от свобода до три години.

Досега за престъпления в НК бяха възведени продажбата или държането на акцизни стоки без бандерол, като в немаловажни случаи наказанието е от една до шест години затвор и глоба до 10-кратния размер на пазарната цена на продаваните стоки (чл. 234, ал.1 НК).

Други поправки
Отделно, с преходни разпоредби в НК, се допълва и Законът за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, предлагат Цветанов, Кирилов, Димитров и Митев.
Там се записва нов текст (чл. 25), предвиждащ създаването на публичен регистър към Министерството на икономиката на лицата, които извършват внос, въвеждане на територията на страната, производство, продажба, предоставяне, предлагане или възстановяване на машини съоръжения за производство на тютюневи изделия. Както и че заявки за вписване в регистъра се подават преди започване на изброените дейности. А лицата,които досега извършват дейностите, се регистрират в едномесечен срок от издаването на наредба за вписването в регистъра.

В мотивите си управляващите заявяват, че противодействието на стопанските престъпления винаги пряко или косвено е обвързано с мерките за справяне със сивата, черната и неформалната икономика в страната. Твърдят, че засиленият контрол от страна на НАП и митниците вече е довел до резултати и е намалил неотчетените акцизи и източването на ДДС, но са нужни и мерки за подобряване на негомата ефективност и доброволното спазване на нормативноустановените правила от страна на бизнеса и гражданите.

Във всички случаи, когато и ако поправките в НК станат факт, те ще действат занапред и няма да се разпростират върху заварените случаи.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.