Последни новини
Home / Законът / Адвокат Людмил Рангелов: Убиецът на Виктория може да получи 30 години затвор

Адвокат Людмил Рангелов: Убиецът на Виктория може да получи 30 години затвор

Defakto.bg
Адвокат Людмил Рангелов

На този етап изглежда безспорно, че  21-годишният Северин Красимиров е убил Виктория Маринова сам.  Това заяви пред Нова тв дългогодишният следовател и адвокат Людмил Рангелов, сега член на Висшия адвокатски съвет. Повод за мнението му е лансираната теза от близки на заподозрения в бруталното убийстов, че не е извършил сам престъплението.  „Примитивният човек не мисли така, като нас.  Той действа по животински инстинкт, за да удовлетвори в случая един свой нагон. Страхът от наказание и възмездие идва по-късно и той се стреми да го избегне.”, коментира юристът.

Според Рангелов,  най-вероятно наказанието за Северин Красимиров ще е от 30 години затвор.  Независимо, че за повдигнатите  обвинения на Северен Красимиров  (изнасилване и умишлено убийство по особено мъчителен за жертавата начин), законът  предвижда доживотен затвор или доживотен затвор без  замяна, реална е възможността присъдата да бъде намалена, ако той признае вината си.  Когато  обвиняемият се  признава за виновен, делото се разглежда по ускорена процедура, а присъдата се намалява с  1/3, сочи законът.   Очаква се това да поиска и Красимиров.

Чрез ДНК анализ разследващите са установили, че 21-годишният Красимиров е изнасилил и убил Маринова, съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Германските власти задържаха Северин Красимиров във вторник вечерта, осем часа след постъпило искане от българските власти. Той се е намирал в дома на майка си в германския град Щаде.

След тежкото престъпление, отнело живота на Вероника Маринова в Русе, депутати от ПФ предложиха за умишлено убийство да не се провежда съкратено съдебно следствие.  Те настояват да се възстанови старата редакция на чл. 369а от НПК , според която „съкратено съдебно следствие не се допуска при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда, или когато деецът е бил в пияно състояние“.

„Има не един случай, в който те се признават за виновни, възползват се от така нареченото съкратено съдебно следствие и вместо доживотен затвор, получават 20 години, излежават от тях 15 години и след това излизат и отново убиват. Такъв е случаят с убитата Вероника във Велико Търново“, казаИскрен Веселинов.

Убиецът на студентката от В. Търново Вероника Здравкова,  Илиян Здравков,  след като призна вината си за убийството през 2015 г. ,   получи окончателна присъда от  30 години затвор. Пред ВКС Здравков поиска по-леко наказание, но съставът на съда е прие доводите за неоснователни.  В мотивите на решението си записа, че  наказанието се явява съответно на извънредната тежест на престъплението и на изключителната обществена опасност на дееца, а претендираното от защитата намаляване на размера му би представлявало проява на необосновано снизхождение към подсъдимия.

В този смисъл депутатът от ПФ Веселинов мотивира и исканата  забрана за провеждане на  съкратено съдебно следствие за умишлени убийства.  Той е категоричен, че :  „Извършителите на най-тежкото възможно престъпление и посегателство имат законовата вратичка да получат много милостиво наказание.  Един закоравял убиец получава 15 години, излиза и убива.  Кой вярва тогава, че съдът е справедлив“.

От ГЕРБ подсказаха, че биха подкрепили подобна  промяна.  Това може да направят и от БСП, но след като сериозно се огледат предлаганите текстове.  Във всички случаи трябва да се държи сметка, че евентуалните промени  в закона ще действат занапред и няма да се отразят на обвиняемия за зверското  убийство .

Адвокат Рангелов днес напомни още, че:  „Самите разпоредби по Европейската заповед за арест задължават българския съд 20 години, след като подсъдимият е започнал да изтърпява наказанието, задължително да преразгледа неговото положение”.

Обвиненият за тежкото престъпление  Северин Красимиров е дал информация за случая пред съда в Германия и се е съгласил опростена процедура, за да бъде върнат максимално бързо в България, съобщи БНР  по-късно. 

Какво точно е казал и дали е признал или отрекъл престъплението, председателят на окръжния съд в Щаде Вили Вирт не уточни.  „Той даде информация по този въпрос“, каза Вирт, без да дава подробности.  Германските власти очакват да пристигне европейската заповед за арест, за да задвижат процедурата. Тъй като става дума за съдебни решения и защита и на правата на обвинения, това ще отнеме известно време, разясниха от съда.  Днес съдът в Германия  ще гледа и мярката за неотклонение на заподозрения. 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.