Последни новини
Home / Законът / Кадровиците на косъм да зачертаят конкурс за ВКС, размина се

Кадровиците на косъм да зачертаят конкурс за ВКС, размина се

Defakto.bg

На съмнение бяха подложени обективността на уважавания съдия Лада Паунова и „конфликт“ на интереси у класиран кандидат

Съдийската колегия на ВСС бе на път да извърши нещо безпрецедентно в цялата практика на съдебния съвет от създаването му досега – да зачертае резултатите от проведен конкурс заради „съмнения“. Още повече, ставаше дума за първия конкурс, проведен по новите законови правила – този за Върховния касационен съд, конкретно – за четири места в Наказателната колегия.

Размина се на косъм – с 8 срещу 6 гласа все пак възраженията срещу конкурса бяха отхвърлени. На „обратното мнение“ останаха председателят на ВАС Георги Чолаков, представляващият Боян Магдалинчев, Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Боян Новански, Севдалин Мавров,

Гласуването бе предшествано от дълъг дебат, в който се обсъждаше само един класиран за ВКС кандидат – Бонка Янкова от Окръжен съд-Търговище, заела трето място в конкурса с оценка 5,98. А формиралите се у публиката обосновани съмнения сочеха, че битката е за класирани на по-задни позиции, които не влизат във ВКС – най-известното име сред тях е на Деница Вълкова, шеф на апелативиня съд в Бургас, бивш зам.-правосъден министър. Непосредствено под чертата, на пето място, пък бе останал Даниел Луков от военния съд в Пловдив.

На първо място в този конкурс бе класирана Красимира Медарова от Софийския апелативен съд с 6,00; втора бе Невена Грозева от САС, също с 6,00; трета – Бонка Янкова с 5,98 и четвърта – Надежда Трифонова-Велева от САС с 5,93. На финала съдийската колегия назначи всички в Наказателната колегия на ВКС.

Днешните събития дойдоха, след като на предно заседание колегията отново безпрецедентно отложи гласуването по този конкурс, на формално основание.

И още – членове на комисията, провела конкурса и оценила претендентите в него са били: Капка Костова (ВКС) – председател, Лада Паунова (ВКС), Мина Топузова (ВКС), Иванка Шкодрова от Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия (съдия от ОС-Перник), както и доц.д-р Бойко Рашков. Прицел на „съмнения за пристрастност“ стана Лада Паунова, съдията, на когото колегите й единодушно гласуваха доверие като доказано безпристрастна да брои гласовете им при избора за действащия ВСС. Принципността на Паунова влезе в аналите и с четената от нея оправдателна присъда за Маргините заради недоказаност на обвиненията – заради което дълго бе обект на медийни атаки.

Възраженията

Те тръгнаха от „принципно несъгласие“ със закона и твърдение за „съществено административнпроцесуално нарушение“ и се развиха в посоки всякакви.

Севдалин Мавров обяви, че е категорично „против“ прескачането на инстанции, макар че законът не е забранил и на окръжни, и на районни съдии да кандидатстват за ВКС.

Основен момент бе изказването на Георги Чолаков. „Ние сме административен орган и с окончателния си акт казваме дали е спазена цялата административна процедура“, обяви шефът на ВАС. Очерта два законодателни проблема – че участващите в конкурсните комисии членове на КАК могат да са и от по-ниско ниво, отколкото за конкурсните длъжности. И че в конкурсните комисии участват преподаватели, които могатт да са и адвокати и оценяват съдии, пред които след това се явяват. За това, според Чолаков, трябва да се предложат законодателни промени чрез министъра на правосъдието.

Но по същество той обяви: налице е съществено административнопроцесуално нарушение, което влияе на целия конкурс. И  го видя в участието на Лада Паунова в конкурсната комисия – защото преди това Паунова е подкрепяла класираната сега за ВКС Бонка Янкова за член на съдийската КАК на базата на професионални и лични впечатления. „В наредбата за конкурсите е предвидено всеки член на комисията да си направи отвод, ако има предпоставки за съмнения в неговата обективност. Ако не е направено, ние като административен орган трябва да преценим дали съдия Лада Паунова е трябвало да се отведе като член на конкурсната комисия“, заключи Чолаков.

Даниела Марчева вкара нов мотив – наличие на конфликт на интереси у класираната Бонка Янкова. „Конфликтът на интереси го има – не можеш да си член на КАК и да участваш в конкурс, организиран от нея“, категорична бе Марчева. Спря се и на участието на окръжен съдия в конкурската комисия за ВКС, което прави резултатите неубедителни.

Драгомир Кояджиков обобщи: „За мен конкурсът е проведен при съществено нарушение на процесуалните правила, налице е липса на обективност у Лада Паунова, категоричен съм. А това води до надценяване на оценките на приятеля и подценяване на останалите. Липса на обективност има и у друг член на комисията – Иванка Шкодрова – тя оценява кандидати за върховен съд, а после кандидаства за апелативен съдия пред тях, което е цинизъм“. Кояджиков разкритикува и мотивите към оценката на останалия пети Даниел Луков.

За нарушенията, ако ги има, се произнася съдът!

Налице са законови несъвършенства, призна Цветинка Пашкунова. И посочи изискването за уседналост от 3 години, неравностйното положение между магистрати от натоварени и ненатоварени съдилища, атестирани по еднакви критерии и т.н. „Но законът е действащ и трябва да работим по него, прилагайки го с разбиране и разум. Възражението на Георги Чолаков е за нарушена процедура заради недаден отвод от Лада Паунова. Такъв отвод не е искан на колегата от нито един от участниците в конкурсната процедура. И е въпрос на лична преценка и усещане у всеки член на конкурсната комисия дали може да е максимално обективен и безпристрастен. А и не сме ние органът, който може да каже дали има нарушение на процедурата – за това се произнася ВАС при оспорване на конкурса пред него“, напомни Пашкунова.

И още: „Ако се позовем на това, че колега познава участник в конкурса или в една или друга процедура е изразил отношение към неговите професионални и нравствени качества, няма да можем да сформираме конкурсни комисии“, каза Пашкунова.

Красимир Шекерджиев бе конкретен: „Познавам Лада Паунова, тя ме номинира за ВСС, но нямам никакво съмнение в компетентността и безпристрастността й – както нейната, така и на останалите членове на комисията. На пленумите във ВКС когато някой има впечатления за някого, винаги го казва. Не виждам обаче как оценката, че колега ще се справи с позицията, за която кандидатства, може да е основание за отвод. Ние, наказателните съдии всички се познаваме. Госпожа Вероника Имова например бе в комисията, която ме избра за ВКС, а аз бях неин стажант. Не би следвало да поставим под съменние почтеността на Лада Паунова – ако кажем, че е била пристрастна и е укрила това обстоятелство и не се е отвела, няма да сме прави“.

Атанаска Дишева допълни: „Високите изисквания, за които се говори тук, трява да важат и за нас във ВСС – и ние, когато сме близки с някой съдия, трябва да се отвеждаме от гласуване. Правят се непрекъснато опити неудобен член, в случая на конкурсна комисия, да бъде отстранен, защото резултатът от гласуването му не съответства на нечие виждане по въпроса. Убедена съм, че ако класирането за ВКС беше друго, изобщо нямаше да има възражения“.

Вероника Имова каза, че преценката дали да се прави отвод е въпрос и на обективни факти, с които ВСС не разполага и компетентен по този въпрос е ВАС.

Главният инспектор Теодора Точкова бе категорична: „Ако колегите Марчева и Кояджиков са прави излиза, че конкурсите се правят не от конкурсната комисия, а от съдийската колегия на ВСС. Ако се приеме друго, ВСС ще изземе функциите на съда – не е нейна работа да преценява страда ли процедурата от процесуални нарушения или не. Ако има конфликт на интереси, той трябва да бъде установен и това установяване трябва да е минало през съдебен контрол“.

След гласуването, отхвърлило възражението за съществено нарушение, Георги Чолаков декларира, че ще подкрепи всички класирани от конкурсната комисия.

Кандидатите за ВКС бяха гласувани единодушно, с изключение на Бонка Янкова – „против“ нея бяха Даниела Марчева, Драгомир Кояджиков, Севдалин Мавров и Боян Новански.

About De Fakto

Проверете също

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Девет наши юристи са кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Девет юристи са подали документи за позицията на български съдия в Европейския съд по правата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × 5 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.