Последни новини
Home / Законът / Цачева е информирала министрите на правосъдието в ЕС за разкритото брутално убийство в Русе

Цачева е информирала министрите на правосъдието в ЕС за разкритото брутално убийство в Русе

Defakto.bg

След като министър председателят Бойко Борисов вчера събра дипломатичесикя корпус у нас и го информира  за разкритото убийство на 30-годишната журналистка Виктория Маринова, днес това е направила и министър Цецка Цачева в Люксембург. В началото на заседанието на Съвета на Европейския съюз в частта „Правосъдие“ , тя е информирала министрите на правосъдието на страните членки на ЕС за хода на събитията около  бруталното престъпление от 6 октомври 2018 г. в Русе,  предизвикало огромен  вътрешен и международен отзвук.

Цачева е подчертала, че задържането на заподозряното лице е станало възможно благодарение на активната работа по случая на компетентните органи в България и Германия.

Министърът обяснила също, че събраните данни до момента доказателства  опровергават „внушенията на национално и международно ниво от първите дни след убийството, че престъплението е свързано с професията на жертвата“.   Вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Цацаров на пресконференцията от сряда заявиха, че убийството не е планирано и най- вероятно става дума за спонтанно сексуално престъпление. Но че нито една версия не отпада от разследването, включително и мотив, свързан с работата на журналистката.

Министрите са били запознати  с процедурата по издаване на Европейска заповед за арест и  задържането на 9 октомври на лицето (б.а.Северин Красимиров) от германската полиция в провинция Долна Саксония. Предстои проверка на предоставените от българска страна доказателства и разпит на лицето пред германски съд, който да вземе решение за предаването му в България.

Цачева е изразила надежда за бързо развитие на процедурата по екстрадицията.  Според нея случаят е показателен за ефективността на европейските механизми за взаимодействие в областта на правосъдието и вътрешните работи. Тя е подчератала, че  българското правителство категорично осъжда всяка форма на насилие и от самото начало е полагало всички усилия за установяване на фактите около това тежко престъпление, сочи прессъобщението.

About De Fakto

Проверете също

Министър Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на ГДИН и ГДО

  Министърът на правосъдието Крум Зарков подписа споразумение с всички синдикати от системата на Главна …

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.