Последни новини
Home / Законът / Цачева е информирала министрите на правосъдието в ЕС за разкритото брутално убийство в Русе

Цачева е информирала министрите на правосъдието в ЕС за разкритото брутално убийство в Русе

Defakto.bg

След като министър председателят Бойко Борисов вчера събра дипломатичесикя корпус у нас и го информира  за разкритото убийство на 30-годишната журналистка Виктория Маринова, днес това е направила и министър Цецка Цачева в Люксембург. В началото на заседанието на Съвета на Европейския съюз в частта „Правосъдие“ , тя е информирала министрите на правосъдието на страните членки на ЕС за хода на събитията около  бруталното престъпление от 6 октомври 2018 г. в Русе,  предизвикало огромен  вътрешен и международен отзвук.

Цачева е подчертала, че задържането на заподозряното лице е станало възможно благодарение на активната работа по случая на компетентните органи в България и Германия.

Министърът обяснила също, че събраните данни до момента доказателства  опровергават “внушенията на национално и международно ниво от първите дни след убийството, че престъплението е свързано с професията на жертвата”.   Вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Цацаров на пресконференцията от сряда заявиха, че убийството не е планирано и най- вероятно става дума за спонтанно сексуално престъпление. Но че нито една версия не отпада от разследването, включително и мотив, свързан с работата на журналистката.

Министрите са били запознати  с процедурата по издаване на Европейска заповед за арест и  задържането на 9 октомври на лицето (б.а.Северин Красимиров) от германската полиция в провинция Долна Саксония. Предстои проверка на предоставените от българска страна доказателства и разпит на лицето пред германски съд, който да вземе решение за предаването му в България.

Цачева е изразила надежда за бързо развитие на процедурата по екстрадицията.  Според нея случаят е показателен за ефективността на европейските механизми за взаимодействие в областта на правосъдието и вътрешните работи. Тя е подчератала, че  българското правителство категорично осъжда всяка форма на насилие и от самото начало е полагало всички усилия за установяване на фактите около това тежко престъпление, сочи прессъобщението.

About De Fakto

Проверете също

МВР предупреди Инспектората към ВСС, че Специализираната прокуратура саботира полицейски операции

  Главният секретар на МВР Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен …

Министър Янаки Стоилов се срещна с председателите на Венецианската комисия и на Европейския съд по правата на човека

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с Джани Букикио, председател на Европейската комисия за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.