Последни новини
Home / Законът / Адвокат предлага: Отговорността за нарушаването на правото на ЕС изрично да се запише в ЗОДОВ

Адвокат предлага: Отговорността за нарушаването на правото на ЕС изрично да се запише в ЗОДОВ

Defakto.bg

В Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) изрично да се регламентира и търсенето на отговорност за нарушения на правото на ЕС именно по този ред. Това предлага адвокат Михаил Екимджиев от името на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“. Конкретно в ЗОДОВ да се създаде нов чл. 2д: „Държавата отговаря по реда на този закон за вредите, причинени на граждани и юридически лица от нарушения на правото на Европейския съюз„.

Становището е депозирано в парламентарното деловодство и е по проекта за промени в ЗОДОВ, внесен от депутатите Крум Зарков, Филип Попов, Пенчо Милков и Румен Георгиев (БСП).

Както Де факто писа, през лятото те предложиха промени в ЗОДОВ, които предвиждат държавата да отговаря за нарушения на всички права по Евроконвенцията за защита правата на човека, както и за вреди, причинени от действието на отменени или обявени за нищожни подзаконови нормативни актове. Проектът на тримата още не е минал на първо четене, но анонсираната от Екимджиев идея се споделя и от административни съдии, и от депутати. Тя може да бъде припозната за второ четене.

Проблемът с търсенето на отговорност за нарушения на правото на ЕС за пореден път избуя след ключовото решение на Съда на ЕС, свързано с изплащането на гарантираните влогове по преюдициално запитване от варненския административен съд.

В същото време проблемът има предистория, както и набелязани решения.

От 2015 г. у нас има образувано съвместно тълкувателно дело на двете върховни съдилища ВКС и ВАС именно по въпроса за процесуалния ред и компетентния съд за разглеждане на искове за отговорността на държавата за вреди, причинени от нарушение на правото на ЕС. А междувременно една от последните поправки в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) изрично записа търсенето на подобна отговорност и препрати към ЗОДОВ.

Изричният запис в ЗОДОВ със сигурност обаче ще стабилизира този ред. А върховните съдии все пак имат да отговорят на въпроса за компетентния съд в различните хипотези, според адресатите на исковете.

Иначе проектът на депутатите от БСП е напълно подкрепен от омбудсмана Мая Манолова.  Асоциацията на българските административни съдилища също заявява подкрепа, но препоръчва защитата на основните права да се осъществява евентуално с изменения в специалните закони, уреждащи обществените отношения в конкретните области на правото.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.