Последни новини
Home / Законът / Проектобюджет: От 1 юли повишение на пенсиите с 5,7 % ,, таванът – 1200 лв., максимален осигурителен доход – 3000 лв.

Проектобюджет: От 1 юли повишение на пенсиите с 5,7 % ,, таванът – 1200 лв., максимален осигурителен доход – 3000 лв.

Defakto.bg

Всички деца с един родител ще получават помощ до завършване на средното си образование, но не повече от 20 г.

От 1 юли 2019 година всички пенсии се увеличават с 5,7 на сто, предвижда проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване. Предстоящо е неговото  обсъжда на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт в понеделник, съобщи БНР.

Таванът на песнсиите се запазва, но от 1 юли, (а не от 1 януари, както бе посочено, неговият размер ще бъде увеличен за всички пенсии –  от  910 лв.  на 1200 лв.

В проектобюджета на ДОО за догодина е заложено повишение на максималния осигурителен доход от сегашните 2600 на три хиляди лева.  Новият таван на пенсиите е 40 на сто от тази сума. Увеличава се минималният осигурителен доход на самоосигуряващите се от 510 на 560 лева, колкото ще бъде догодина новата минимална работна заплата.

Запазва се минималното дневно обезщетение за безработица от девет лева и максимално от 74,29 лева.

Паричното обезщетение за бременност и раждане ще продължава да се изплаща  410 дни, а  размерът на обезщетението за отглеждане на малко дете се запазва на 380 лева.  Запазва се периодът, доходът, за който се взема предвид при изчисляване на обезщетенията за болнични 18 месеца и за бременност и раждане за безработица съответно 24 месеца.

По рано парламентът прие окончателни промени в Закона за семейни помощи,  които се въвежда нов вид помощ за деца без право на наследствена пенсия.

 Новата помощ ще се получава от всички деца сираци (без родители или с един от тях) до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.  Конкретният й размер ще бъде определен  със  Закона за държавния бюджет за 2019 г.

По време на дебата  БСП и ДПС настояха тази помощ да не зависи от доходите на единствения родител, който се грижи и отглежда детето, каквото беше предложението на управляващите. Те предлагаха родителят или настойникът да получава семейната помощ, ако средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца е по-нисък или равен на дохода, определен в закона за бюджета.  За всеобща изненада Цветан Цветанов поиска един час отстрочка и след като консултира въпроса с изпълнителната власт (премиерът и финансовият министър), всички депутати  подкрепиха отпадането на подоходния критерий.  

В края на миналата година омбудсманът стартира кампания за защита правата на децата, останали без родители. Инициативата възникна след остро писмо до Дядо Коледа на самотната майка с три деца Златина Хаджипанайотова, потърсила съдействие от Манолова за осигуряване на постоянна персонална помощ за деца, останали с един родител.

Тогава адвокат Хаджипанайотова бе категорична, че държавата наказва децата останали без един родител. Напомни, че сираците получават помощ, ако  починалият родител да има 5 години трудов стаж. Ако няма, детето има право на персонална пенсия, която се отпуска единствено, че въпросният родител или настойник няма над 65 лева доход от минимално гарантирания.  Държавата категорично лишава децата от пенсия, категоричан бе майката и обясниш,че :“ Сезирах г-жа Манолова, защото омбудсманът е институция, която се вслушва в молбите на гражданите“.  Адвокатът припомни и Конвенцията за правата на детето, според която детето не може да бъде дискриминирано на база икономическо и социално състояние на родител.

Днес Манолова обяви, че дядо  Коледа е дошъл за всички деца

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата иска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов по „Барселонагейт“

Софийската градска прокуратура предложи на главния прокурор да поиска от Народното събрание да снеме имунитета …

Демерджиев внесъл сигнал в прокуратурата срещу кабинета „Петков“ за злоупотреби с помощи за украински бежанци

„В понеделник внесох сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за украинските бежанци.“ Това обяви …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.