Последни новини
Home / Законът / Симеон Сакскобургготски: Лично настоявах да не се пише закон за “царските имоти”

Симеон Сакскобургготски: Лично настоявах да не се пише закон за “царските имоти”

Defakto.bg

Бившият цар и премиер очаквал “някакво решение” след европредседателството

Лично желание на премиера Сакскобургготски по време на управлението “Сакскобургготски” е било да не се прави закон за “царските имоти”. Този известен факт бе препотвърден от самия Симеон Сакскобургготски в интервю за бТВ.

Откакто се точи сагата с имотите авторитетни правници бяха категорични: най-чистото решение на въпроса би било уреждането му със закон, както е възстановявана собствеността на всички останали български граждани – с изрични правила и условия за доказване на собствеността. Такъв закон обаче не бе приет, включително и по време на мнозинството на НДСВ. И въпросът бе поставен пред българския съд, който дотук окончателно се произнесе в полза на държавата по делата за “Кричим”, “Ситняково”, “Саръгьол” и бившето спопанство на УБО край Врана.  А след решението на Софийския градски съд за двореца “Врана”, също безспорно признат за държавен, тръгна усилна кампания, че Симеон е бил лишен от “дом”.

Днес Симеон Сакскобургготски каза за закона: “Лично аз тогава (при неговото управление – б.р.) настоявах да не се навлиза много в тази тема, тъй като бях премиер и ми се струваше неетично да си оправям въпросите. Това беше моето желание”. А за връщането на имотите, включително от подчинения му областен управител Олимпи Кътев, заяви: “Оттам нататък дали някои административни, как да кажа – ходове, са били предприети, това вече е друго“.

От думите му стана ясно и че той е очаквал “някакво решение” на проблема, очевидно прекратяване на висящите дела за имотите чрез договаряне с властта. Такъв опит, впрочем, бе направен от кабинета “Борисов” -3, когато регионалният министър Николай Нанков поиска спиране на делата за “Врана” и “Царска Бистрица” за постигане на споразумение. Но гръмна обществен скандал, молбите бяха оттеглени, а изпълнителната власт заяви, че няма да се меси в работата на независимия съд.

За тези си очаквания Симеон каза:  “А щом като всъщност не е чисто юридически (въпросът за собствеността – б.р.), защото юридическото си е било ясно още от поколенията на баща ми и на цар Фердинанд, мисля, че има начин, по който да се реши по един политически или с някакво договаряне, или въобще, както се прави в други цивилизовани държави.

С много лица, които отговарят по тия въпроси, съм се срещал, сме разговаряли и съм обяснявал, че това положение наистина не само не е коректно, но не е редно и в крайна сметка трябва да се стигне до някакво решение. Последното беше: „Ами, да изчакаме да мине председателството”. Е, хубаво, всички сме се мобилизирали за успешното председателство, но след това можеше да се започне нещо. Или някой да се обърне към мен и да поразгледаме нещата по един спокоен и нормален начин. Но това не се е случило досега”.

Нерешено на първа инстанция дотук е само делото за 16 500 дка рилски гори, връщани на Симеон от поземлената комисия в Самоков при управлението му. На две инстанции държавата спечели спора за “Царска Бистрица”, чака се дали ВКС ще го допусне до касация. По повечето от делата държавата е представлявана от кантората на Ирен Савова.

About De Fakto

Проверете също

Лаура Кьовеши назначи още четирима делегирани прокурори от България

Колегията на  Европейския главен прокурор Лауар Кьовеши съобщи, че са назначени още четирима делегирани прокурори …

Министърът Янаки Стоилов се срещна с генералния секретар на СЕ на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.