Последни новини
Home / Законът / Трагедията в Русе е тежка и болезнена, но разкри и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот

Трагедията в Русе е тежка и болезнена, но разкри и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот

Defakto.bg

 Здравната реформа трябва да бъде фокусирана върху лечението на пациентите,а не върху запълването на клинични пътеки, казва президента Румен Радев

Позволете ми преди всичко да изкажа своите най-искрени съболезнования на семейството и близките на Виктория Маринова. От всяка несправедливост боли и тя е повод за възмущение. Този случай разкри огромния дефицит на доверие в нашите институции както вътре в страната, така и навън. Разкри и двойния аршин, с който се измерва стойността на човешкия живот. Очаквам органите на реда и съда да покажат не само на българските граждани, но и на партньорите ни по света, че такива престъпления в България се разкриват ефективно и се наказват с най-голямата строгост на закона.“ Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Троян, където бе гост по повод празника на града, гласи съобщение на пресцентъра на президенството.

Държавният глава подчертава, че очаква ефективни действия и за разкриването на убийствата на бизнесмена Петър Христов и на данъчния служител Иво Стаменов, както и за десетките други посегателства срещу личността, защото техният живот е не по-малко значим.

Помолен да коментира необходимостта от обединение на нацията и дали това не означава „изчерпване на възможностите за еднопартийно управление“, президентът посочи, че общество, което не осъзнава смисъла на единението, е обречено. „В днешно време от разделението на хората се хранят малцина, но бедата е обща“, заяви Румен Радев и допълни, че помирението ни с историята е важно, за да може политическият дебат днес да е фокусиран върху актуалните проблеми и бъдещето, а да не бъде подменян с изкуствено създадени проблеми и теми от миналото. „Това не означава в никакъв случай индулгенция за извършени престъпления, но ние трябва да се обединим около това да се спазват законите днес, това е най-важното“, категоричен беше държавният глава.

Обща  трябва да бъде и борбата с бедността, с растящите неравенства и неграмотността, тъй като те продължават да раждат разединение, престъпност и корупция, а всичко това ни отдалечава от общо бъдеще, е позицията на държавния глава.

Помолен да коментира здравната реформа, президентът казва, че българското здравеопазване е с тежка диагноза. „Най-важното за мен е фокусът на тази реформа, а той трябва да бъде върху пациента, защото в момента недоволни са и пациентите, и лекарското съсловие“, каза Румен Радев. Президентът посочи, че се стига до ситуация, в която българските медици търсят своята реализация в чужбина, а пациентите също се стремят да осигурят своето лечение извън страната. „Така трябва да е организиран моделът, че крайната му цел да бъде лечението на пациента, а не запълването и калкулацията на всякакви клинични пътеки“, каза държавният глава.

В отговор на въпрос дали има необходимост от вот на недоверие по въпросите на здравеопазването, Румен Радев заяви, че това е решение на политическите партии. „Внасянето на вот на недоверие в парламента не винаги означава и има за основна цел сваляне на правителството“, добавя президентът,  според когото важно е да има дебат по обществено значими теми.

Помолен да коментира ситуацията с изваждането на „Джи Пи Груп“ от проектите, свързани с европейски средства, президентът Радев отбеляза, че очевидно това е показателно за наличието на сериозен проблем. „От една страна са високите цени, от друга – безобразното качество по пътищата, а и в центъра на София“, заяви държавният глава. Румен Радев е  категоричен, че за решаването на този проблем е необходима политическа воля, а не само за изваждането на една фирма или недопускането ѝ до обществени поръчки при вече сключени договори.  “Политическата воля трябва да показва прозрачност, отговорност и отчетност, които да бъдат в ежедневието на всяко едно управление, а не единствено накрая, когато се появи проблем“, „Такъв тип подход поражда и много други въпроси – къде са държавните и обществени институции, къде е съдебната система?”, заявява още президентът Румен Радев.

About De Fakto

Проверете също

Окончателно:Процедурата за избор на нов председател на ВКС се открива на 30 септември и приключва с вот на 14 януари

Евентуалното оттегляне на съдиите, избрани от съдии от Висшия съдебен съвет би делегитимирало състава му,  …

Лозан Панов: Политиците искат независима съдебна власт, когато са в опозиция

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов няма да сочи кандидат за нов председател на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.