Последни новини
Home / Законът / Извънредни и допълнителни заседания за „ускоряване“ на 492 дела във ВАС

Извънредни и допълнителни заседания за „ускоряване“ на 492 дела във ВАС

Defakto.bg

Общо 492 дела във Върховния административен съд са пренасрочени за разглеждане в извънредни заседания или като допълнителни дела в редовни заседания с по-ранни дати. Това са мерки срещу свръхнатовареността на ВАС, както и за по-навременно разглеждане и съответно решаване на казусите, съобщават от съда. Става дума за поредица, насрочени включително и за края на 2019 г.

Георги Чолаков

Заповедите са издадени от председателя на ВАС Георги Чолаков след съгласуване със съдиите от всички отделения. Допълнителни заседания ще имат и самият Чолаков, както и заместниците му Надежда Джелепова и Мариника Чернева.

До 31 януари 2019 г. трябва да бъдат разгледани 342 дела по Закона за движение по пътищата, които досега са били насрочени в периода 1 март – 31 декември 2019 г., както и 72 дела за прекратяване на служебни правоотношения или уволнения на държавни служители, полицаи и военни.

78 дела, които са основно по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, са преразпределени и трябва да бъдат разгледани в извънредни заседания или като допълнителни дела в редовни заседания в периода март, април и май 2019 г.

В края на март вече бяха препразпределени 163 забавени дела за уволнения на държавни служители, полицаи и военни. Всички те са били приключени до 30 юни т.г., съобщават от ВАС. В същия срок бяха пренасрочени и разгледани също и 146 дела за получаване на статут, заведени от бежанци до края на 2017 г, дела за отчуждавания на имоти и части от имоти по Закона за държавната собственост, както и дела по жалби, свързани с изграждането на магистрали и пътища.

About De Fakto

Проверете също

Окръжен съд – Пловдив отказа на КПКОНПИ да конфискува 6,8 млн. лева на Вълчо Арабаджиев – син

Антикорупционната комисия ще трябва да плати и държавната такса по делото от над 272 хил. …

Доклад на Комитета против изтезанията: В България продължава да цари предубеждение към болните с психични разстройства

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение и наказание към Съвета на Европа представи …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four + eleven =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.