Последни новини
Home / Законът / Вигенин: Редно е Олаф да провери случаят с „Джи Пи Груп“, без да се раздават присъди чрез медиите

Вигенин: Редно е Олаф да провери случаят с „Джи Пи Груп“, без да се раздават присъди чрез медиите

Defakto.bg

Редно е ОЛАФ да дойде и да провери какво се случва с „Джи Пи Груп“, но да раздаваш присъди през медиите има тежки последици.  Това заяви в предаването „Преди всички“ Кристиан Вигенин – председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове. Повод за коментара е  изказването на премиера Борисов, който нареди  строителната фирма да бъде извадена от проектите с европейско и държавно финансиране.

На 7 октомври Брюксел оповести,  че  Европейската комисия ще предаде на Олаф получените данни за злоупотреби с еврофондове в България.   „ЕК няма никаква търпимост към корупцията и злоупотребата със средства от ЕС заяви тогава  говорител на институцията“, цитиран от БТА.  Малко след това в Русе, главният прокурор Сотир Цацаров  обяви, че  е започнало досъдебно производство за злоупотреби на фирмата, обвинена от сайта „Биволъ“, че е участник в източване на евросредства.   Така  хронологично,  позицията на Борисов от миналата седмица за изваждане на нашумялата компания от държавни и общински проекти,  следва вече тръгнали събития на правоохранението около нея.

Днес Вигенин призова Борисов да се въздържа от  коментари по случая: „Това е едно неразбиране вероятно на съдържанието на думата „върховенство на закона“.  Другият проблем е, че подобни нареждания пред медиите започват да се изпълняват, а би трябвало да имаме стабилни институции, които да кажат, че това не е възможно по този начин.  Трябва да има ясно разграничение на властите. Нека се фокусираме върху създаването на работещи институции, а не да заместваме тях с висшата политическа воля от „Дондуков“.

Имаме позиция „против“ обвързването на европейските фондове с върховенството на закона, категоричен беше Кристиан Вигенин по повод намерението на ЕК да промени съотношението на гласовете за вземане на решения при отпускане на финансови средства..

В петък еврокомисарят по бюджета Гюрнтер Йотингер на пресконференция обяви, че ЕК предлага да се обвърже  спирането на европейските фондове за всяка държава чренка на ЕС, в която върховенството на закона е под заплаха.  Според него, подобна регулация е възможна, ако решенията за  финансиране започнат да се приемат с квалифицирано мнозинство, а не както е сега, с единодушие. При това положение , „малцинства няма да могат да блокират“ намерение за спиране на средствата от ЕС за дадена страна от Общността.  Еврокомисарят уточни, че има „широко мнозинство“ за въвеждането на решения в тази област без единодушие.

„Такова обвързване е контрапродуктивно“, коментира  Вигенин. Той поясни: „Такъв тип мерки предоставят възможност да се злоупотребява с този факт за други цели, т.е. заради финансови или други интереси да се представят някои проблеми в прекалено тежка светлина, без те да са такива. Струва ни се, че това малко надхвърля нормалната практика в един Съюз на равнопоставени държави, какъвто е ЕС.  Дискусиите предстоят“

За убийството на журналистката Виктория Маринова Вигенин изказа мнение: „Този случай не трябва да бъде използван за нагнетяване на етническо напрежение. Много е лесно да пламне искрата. Никой няма интерес от това. Вината не е на един или друг етнос, тя е индивидуална“.

И още: Делегация от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове днес и утре ще бъде на работно посещение в Букурещ.  Според статистиките Румъния е една от страните, които сравнително добре се справят с усвояването на средствата по европейските програми, посочи Вигенин и добави:  „И за двете страни тези фондове са важни. Ние имаме общи цели в дискусиите на европейско равнище. И по други въпроси имаме общи задачи. Смятам да обсъдим въпроса за Дунавската стратегия. Трябва да гарантираме, че и по тази стратегия ще има достатъчно заделен ресурс, че тези макрорегионални стратегии ще останат важен фокус за ЕС. Надявам се румънското председателство, което ще започне през януари, да продължи, да фокусира малко повече върху този приоритет, върху Черноморския регион в по-общ план и да видим какво от това, което ние успяхме да постигнем по време на нашето председателство, може да намери продължение и при тях“.

„Ние, като комисия, се опитваме не просто откъм София да си общуваме с ръководствата на съответните министерства и на оперативните програми, а да видим хората как гледат на тях. Определено такъв тип срещи са полезни. Сега започваме в Русе, ще посетим и други области. Текущо ще предоставяме на управляващите органи на оперативните програми и когато осъществяваме изслушване и контрол, ще поставяме и въпросите, които хората поставят на нас“, коментира още Вигенин.

 

About De Fakto

Проверете също

Правителството прие нова наредба за придобиване на висше образование по специалността „Право“

Правителството прие днес Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността …

Увеличават щата на СГП с пет длъжности от спецпрокуратурата, в страната подсилват прокурорските шефове със заместници

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.