Последни новини
Home / Законът / Рестарт на делото „Лозан Панов срещу КПКОНПИ“

Рестарт на делото „Лозан Панов срещу КПКОНПИ“

Defakto.bg

Делото, заведено от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов срещу новата „Антикорупция“ заради наложена глоба, тръгва отначало.

Макар че на 12 юли Софийският районен съд даде ход на спора по същество,  изслуша личните обяснения на Панов и обяви казуса за решаване, сега е отменил определението за даване на ход, съобщиха от СРС. Административно-наказателното дело ще се разгледа отново в открито заседание на 19 октомври.

Определението още не е качено на страницата на СРС, но причината за рестарта очевидно е заради „грешка“ при определянето на една от страните. Предния път бе прието, че това е Сметната палата. Сега призовка е изпратена на КПКОНПИ.

Въпреки че формално е заради наложена глоба, спорът е принципен – пред кого трябва да подават имотни декларация „тримата големи“ – председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор. Суматохата дойде след промените в съдебния закон, предвидили всички магистрати вече да декларират имоти, конфликти на интереси и прочее пред Инспектората към ВСС. За членовете на съдебния съвет обаче задължение да се отчитат имотно пред Сметната палата, а след влизането в сила на новия антикорупционен закон – пред КПКОНПИ. „Тримата големи“ обаче са и магистрати, и членове по право на ВСС, въпросът е кое е водещото им качество.

Панов се бе отчел пред Инспектората, тъй като е преди всичко съдия и е абсурдно да се дублира една и съща декларация. Още повече, че инструкции в този смисъл първоначално бяха дадени и от Сметната палата. Въпреки това председателят на ВКС бе глобен с постановление на председателя на Сметната палата (чието звено за публичните декларации вече е част от КПКОНПИ) – факт, обилно отразен от определени медии. Сотир Цацаров, на свой ред пък получи санкция от Инспектората, заради закъсняло подаване на декларацията пред тях.

About De Fakto

Проверете също

Наръчник за правна помощ на непридружени деца бежанци ще помага на адвокати

  Националното бюро за правна помощ (НБПП) е назначило представители на 9676 непридружени малолетни и …

ВКС е насрочил за разглеждане делото на Боян Расате, осъден за нападението срещу „Рейнбоу Хъб

  ВКС е насрочил за 08.12.2023 г., наказателно дело срещу Боян  Расате  за непристойни действия, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × two =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.