Последни новини
Home / Законът / В Румъния: Законопроект дава коз на управляващи за преразглеждане на присъдите им

В Румъния: Законопроект дава коз на управляващи за преразглеждане на присъдите им

Defakto.bg

Правната комисия на румънския Сенат одобри в понеделник законопроект, който може да спаси от съдебни дела лидера на управляващата партия Ливиу Драгня (на снимката горе), съобщава информационният сайт Зиаре.

Това се случва, след като през юни тази година президентът Клаус Йоханис бе принуден да освободи от поста главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши след решение на Конституционния съд. За махането на Кьовеши официално настояваше правосъдният министър Тудорел Тоадер, а след отказа на президента да го направи правителството на социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите сезира КС.

Законопроектът е внесен на 29 юни от председателя на Сената Калин Попеску Таричану, председателя на Камарата на депутатите Ливиу Драгня и депутата от управляващата Социалдемократическа партия Мирча Драгич. Той предвижда декласифициране на протоколите, сключени между Румънската разузнавателна служба и Националната дирекция за борба с корупцията, за да може след това “ощетените” да искат преразглеждане на присъди, анулиране на доказателства и обезщетения, съобщи БТА.

Законопроектът предвижда декласифициране на решение на Върховния съвет по отбрана от 2005 г. относно борбата с корупцията, злоупотребите и прането на пари, както и на всички документи, които съдържат класифицирана информация въз основа на това решение.

Кой ще спечели

Както Драгня, така и Таричану ще бъдат пряко облагодeтелствани от този закон, посочва Зиаре. Ливиу Драгня ще може да поиска преразглеждане на присъдата по делото за изборни манипулации, което му пречи да заеме министър-председателския пост. Законопроектът би облагодетелствал Драгня и в процеса за фиктивни назначения, в рамките на който бе осъден ефективно на три години и половина затвор. По стотици дела за корупция също ще може да се поиска преразглеждане, ако законопроектът влезе в сила. Онези, които се смятат за засегнати, на базата на документите, ще имат право в срок от три години от влизането в сила на закона, да се обърнат към компетентните инстанции.

Протестите миналата година спряха декриминализацията

След одобрението от Сената проектът отива в Камарата на депутатите, която има последната дума.

В началото на 2017 г. управляващата социалдемократческа партия се опита да декримализира няколко корупционни престъпления чрез извънредни постановления, което извади хиляди румънци на улични протести.

About De Fakto

Проверете също

КПОНПИ проверява за конфликт на интереси кметица от “Демократична България” (със снето доверие) и кандидат за депутат от БСП (той се оттегли)

На заседание, проведено на 1 март 2021 г., КПКОНПИ прие решения за образуване на производства …

Валя Ахчиева с гневна жалба до ВСС за укривания казус с “бебето в килия на летище” – София

  Административен съд София-град се присъедини към институциите, които крият истината по случая  “Бебе в …

Един коментар

  1. Иван Милев

    Малка корекция – на снимката е Лаура Кьовеши а не Ливиу Драгня.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.