Последни новини
Home / Законът / Защо БТПП гласува против бюджета на НОИ

Защо БТПП гласува против бюджета на НОИ

Defakto.bg

С мнозинство Надзорният съвет на НОИ вчера утвърди предлагания бюджет на Държавното обществено осигуряване за следващата година. Подкрепиха го синдикатите, а бизнесът гласува против.  В него е предвидено всички пенсии, отпуснати до края на тази година, да нарастнат с 5.7 на сто от юли догодина. Таванът на пенсиите няма да отпадне, но ще се повиши на 1200 лева. Ще се промени и формулата за изчисляване на пенсиите.  Предвидени са и по-високи осигуровки от януари за  тютюнопроизводителите, земеделските стопани и самоосигуряващите се. С повишаване тавана на пенсиите от 910 на 1200 лв, ще се увеличат до реалният им размер пенсиите на 40 000 пенсионери. При изчисляване на индивидуалния коефициент отпадат трите най-добре платени години преди 1997-а година.  

Земеделските стопани, тютюнопроизводителите и самоосигуряващите се лица ще внасят осигуровки върху 560 лв. Толкова се предлага да е минималната заплата. Максималният осигурителен доход ще се покачи на 3000 лв.

Без промяна остават размерите на обезщетението за безработица, майчинство през втората година на детето. Първите три дни болнични остават за сметка на работодателите.

Ръстът на минималните осигурителни доходи за догодина ще се ограничи до увеличението на минималната работна заплата, която е планирана да бъде 560 лева.

Против бюджета гласува БТПП. Защо? За информация публикуваме отговорите:

Предвижда се увеличение на максималния доход на 3000 лв., с което се погазват постиганото преди три години споразумение между работодатели, синдикати и държава реформи в пенсионната система. Тогава работодателите направихме много компромиси в името на консенсуса, а сега с двустранни споразумения се нарушавадоговореното.

Вместо в условията на недостиг на кадри и особено на висококвалифицирани, държавата да гледа в посока да ги мотивира да останат в България, тя ги натоварва с допълнителна тежести. Повишаването на максималния осигурителен доход е точно стъпка в противоположна посока по повод лошата статистика за емиграцията и задържане на квалифицираните кадри у нас.

На всичкото отгоре в публичния сектор служителите не плащат осигуровки, а по този начин държавата се конкурира нелоялно с частния сектор, като изземва ценен ресурс – човешкият капитал, който липсва на фирмите. Вместо да се повишава ефективността на работа на публичния сектор, да се въвежда електронно правителство и съответно да се направят съкращения на служителите, техните заплати се увеличават, без видими успехи в обслужването на фирмите и гражданите. Очакваме стъпките да бъдат точно в обратна посока – електронно правителство, съкращаване на кадри и осигуряване на ресурс за частния сектор, което е най-бързата алтернатива за недостига на работна сила спрямо останалите две – подобрения в образованието и внос на работници.

Не само тежест за висококвалифицираните работници, но и за техните работодатели, които плащат 60% от осигуровките, при все че отдавна са си направили плановете за разходи за заплати и осигуровки. Как искаме да има нови инвестиции (до юли т.г имаме 63% спад на чуждите инвестиции в България), като непрекъснато правим промени, които водят до несигурност в икономиката и държавата си прехвърля дефицитите върху бизнеса.

Не само, че България е единствената държава с минимални осигурителни доходи в целия ЕС (измислена административна величина), а и все се намират начини те да се увеличават. Категорично БТПП не е съгласна със средния ръст на минималните осигурителни прагове с 4.7%, заради  планираното увеличение на минималната работна заплата с 9.8%. При все че няма механизъм за определянето на минималната работна заплата, държавата продължава да я определя непрозрачно и без никаква обосновка.

Освен повече разходи за осигуровки, но и се запазва тежестта за бизнеса в заплащането на първите три дни болнични. Тази мярка беше временна само за 2010 г. и оттогава вече за девета година се планира продължаване на действието й. След въвеждането й до сега статистиката на НОИ за изплатените болнични показва необяснимо висок ръст в изплатените обезщетения (през 2017 г. са изплатени 486 млн.лв. спрямо 288 млн.лв. през 2010 г. – ръст от 68%), което е силен аргумент за неефективността и необходимостта от наложителни промени.

About De Fakto

Проверете също

ВАС върна частично случаят „Жоси“ за разглеждане от ВСС, ограничи „Йончева и „Баневи“ до избора на Гешев за гл. прокурор

  Частично Върховният административен съд върна за разглеждане на ВСС казуса „Жоси“и  отхвърли като неоснователни …

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.