Последни новини
Home / Законът / Съдът в Бургас отложи разпита на четирима наши граничари, поискан от Турция. Митинг ги подкрепи (обновена)

Съдът в Бургас отложи разпита на четирима наши граничари, поискан от Турция. Митинг ги подкрепи (обновена)

Defakto.bg

Държавата трябва да ги защити, проблемът е ако напуснат България, обяви Сотир Цацаров

Казусът с четиримата български гранични полицаи, които през 2008 г. след сигнал заловиха в наши води турски бракониери на калкан край Резово, а след оказана яростна съпротива един от тях бе убит, отново е на дневен ред.

Поводът е поредно искане на турски наказателен съд българите да представят своите доказателства за станалото преди 10 години заради възобновеното там преди една година дело за смъртта на бракониера. По този повод миналата година четиримата граничари вече даваха обяснения пред районния съд в Бургас, днес го правят отново. А в Бургас се събира митинг в тяхна подкрепа.

По обяд стана ясно, че делото в изпълнение на турската съдебна поръчка е отложено, за да се приложат всички писмени доказателства и да се гарантира правото на защита на четиримата българи. Става дума включително за приложимостта на международни актове в случая, решението на Евросъда в Страсбург и др.

Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петров и Николай Костов бяха разследвани и оправдани от всички съдебни инстанции у нас. Нещо повече, през 2017 г. Евросъдът по правата на човека в Страсбург отхвърли като недопустима жалбата на роднините на починалия бракониер, приемайки че става дума за нещастен инцидент и българските гранични полицаи не са допуснали прекомерна употреба на сила, нито са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.

Николай Костов и Живко Петров продължават да работят в гранична полиция.

„В процедурата, в която се намираме в момента, ние имаме пълното право да представим доказателства, които от своя страна, да стигнат до турския съд и да бъдат обсъдени от турския съд при провеждане на същинското съдебно следствие.

Не е ясно обаче кой ще защитава сънародниците ни, тъй като според турското законодателство не се предвижда възможност български адвокат да представлява български граждански пред турския съд”, заяви защитникът на граничарите адвокат Росен Кожухаров. Външно министерство е обещало съдействие за намиране на турски адвокат.

„Всички материали по това досъдебно производство са представени. Сега ние трябва да ги връчим официално чрез бургаския районен съд на турската страна. Благодаря на всички български институции, които застанаха зад нас“, заяви  Николай Костов.

„Все още нищо не е приключило. В България нещата се случват по-бавно, но е важно, че имаме подкрепа от всички институции“, категоричен беше Живко Петков.

Очакваме институциите да ни защитят, заяви Михаил Цонков.
Около двеста души, между които и гранични служители се събраха пред Съдебната палата в подкрепа на българските граничари. Чуха се оценки като „това санационални герои и прекрасни мъже“, „преди 10 години те защитиха нас, сега ние трябва да ги защитим“и други.
В интервю пред Нова тв днес главният прокурор Сотир Цацаров също заяви, че държавата трябва да защити четиримата, които са защитавали държавната граница. „Екипажът (турският – б.р.) прави бясна съпротива да потопи лодката, в която са българските граничари, а после да осъществи пряко нападение върху тях. Въпреки това патрулът успява да се прехвърли на борда на турската лодка, осъществява действия по задържане и в хода на стълкновението и пряката физическа съпротива на един от турските граждани, се произвежда неволен изстрел“, обясни Цацаров.

Той бе категоричен –  няма искане за предаване на българските граждани на Турция, а и да има България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към тази разпоредба от Европейската конвенция за екстрадиция. Проблемът за граничарите е, ако Турция поиска тяхното издирване и те напуснат територията на страната.

About De Fakto

Проверете също

Зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова оценява напредъка на България в съдебната реформа и механизма за разследване на главния прокурор

  Заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова оцени усилията на екипа на  министъра на правосъдието …

Българските граждани без лична карта надхвърлиха 207 000 души, от тях 110 389 живеят в България, лишени от основни права

Въпреки многобройните сигнали и загубени съдебни дела, МВР продължава  да наблюдава безучастно разрастващия се брой …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.