Последни новини
Home / Законът / Сотир Цацаров за убийството в Русе: За съучастник може да говорим, ако има доказателства, на този етап – няма

Сотир Цацаров за убийството в Русе: За съучастник може да говорим, ако има доказателства, на този етап – няма

Defakto.bg

Нито една версия за убийството на Виктория Маринова не е изключена от разследването и до момента. „Хипотезата, че журналистката е нападната заради работата си към момента не намира каквато и да е опора в доказателствата по делото. Това, което се работи в момента, основно е свързано с версията за спонтанно нападение”, обясни пред Нова тв  главният прокурор Сотир Цацаров тази сутрин.

Същата позиция главният прокурор обяви и на съвместната пресконференция с министър председателя Борисов и вътрешният министър Маринов преди седмица.

При разпита пред германските власти Северин Красимиров  признава, че е убил, но не и че е изнасилил Виктория.  Тези признания нямат процесуална стойност по българския НПК. Те трябва да бъдат проверени от  българските разследващи, стана ясно от коментара на главния  прокурор.

Задържаният в Германия  описва фрагментарно действията си и отказва да говори за сексуалното посегателство, коментира главният прокурор.   Според Цацаров обаче тези обяснения  не кореспондират със събраните доказателства.  Събраните доказателства са за  сексуално посегателство са повече от достатъчни, категоричен е главният прокурор.

„Става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под остатъчното влияние на алкохол , а може би и наркотични вещества, чиято основна цел е била сексуално посегателство“. Според главния прокурор насилникът е  човек с „примитивно съзнание, примитивен нагон и притежаващ  изключителна бруталност и жестокост“.

От дома на Красимиров са иззети  бельо и  и панталони, по които има кървави следи, чиито ДНК профил съвпада напълно ДНК профила на жертвата, обясни  Цацаров.  Обратно, по тялото на жертвата, са открити биологични следи, които съвпадат с профила на насилника, добави той.

„Интересна подробност от разследването – когато отидохме в Русе заедно с  министъра на вътрешните работи и когато все още една голяма част от информацията за извършителя не беше събрана, там ни чакаше изготвен психопрофил от експертите от Института по криминалистика към МВР. Когато сега чета този профил, първо той отговаря на 90% на личността и мотивите на извършителя и второ, освен това, той е и едно свидетелство за доста добра професионална работа“, каза още Сотир Цацаров

За евентуален съучастник може да се говори, ако се съберат доказателства за това, заяви още главният  прокурор.  Той посочи,  че след завръщането на Красимиров в страната,  предстои основния му  разпит и още множество следствените действия.

Очаква се  заподозреният за убийството да пристигне в България в сряда вечерта.  Съдебна охрана ще придружава Северин до София, след което отново с конвой той трябва да бъде отведен до ареста в Русе. Предстои да му  бъде повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура Русе, а русенският окръжен съд ще се произнесе по искането  на прокуратурата за постоянното му задържане под стража.

About De Fakto

Проверете също

За обучение по специалността „Право“ ще се влиза само с оценка от матурите

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни …

Съкращават щатове на спецпрокуратурата и ги разкриват в Националното следствие, ВАП и АП – София 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлага на Пленума на Висшия съдебен съвет да съкрати …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.