Последни новини
Home / Законът / Тръгват номинации за „Човек на годината 2018“

Тръгват номинации за „Човек на годината 2018“

Defakto.bg

Започна 11-тото издание на годишните правозащитни награди на Българския хелзинкски комитет – “Човек на годината”. Организаторите очакват да научат  смелите и сърцатите, онези които  с доблест са заставали зад правата на гражданите, за да научат повече хора кой е направил предходната година по-добра и справедлива, казват в съобщение до медиите от БХК.

До ​15 ноември 2018 г. ​​всеки може да ​изпраща предложенията си​ за хора и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права в България.
Допускат се и номинации на хора, борещи се за защита на други ценности, сравними с правата на човека, например защита правата на животните и опазване на природата.
„Човек на годината“ е инициатива, целяща да даде публичност на организации, хора и каузи, които са направили предходната година по-добра и справедлива, посочват от БХК.
Наградите се връчват за единадесета поредна година. Както и при предходните десет издания, ​жури​, съставено от правозащитници, журналисти и общественици, ще връчи голямата награда, както и няколко специални приза за журналистическа работа и активизъм.

Сред членовете на журито тази година са адвокат Александър Кашъмов от “Програма за достъп до информация”, Красимира Величкова от Български дарителски форум, Явор Гечев от фондация “Четири лапи” и други.
Наградите „Човек на годината“ ще отличат най-заслужилите хора и каузи – онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера и са били фактор за обществено развитие.  Отличията нямат финансово изражение.  Целта им e да дадат символично признание и да насърчат хората или организациите, които са фактор в общественото развитие. Критериите можете да намерите на официалния сайт на наградите: humanoftheyear.org​. Номинации се приемат до 15 ноември 2018 г. включително през ​формуляр за номиниране​ или по пощата на адрес София 1504, ул. “Върбица” 7. Самите награди ще бъдат връчени на специална церемония на 10 декември – Международният ден на правата на човека. Кои са били отличените през 2017 г. вижте ​тук​.

About De Fakto

Проверете също

Купувачът на МПС, оборудвано със забранено измервателно устройство, има право на обезщетение за вреди от производителя

  Купувачът на моторно превозно средство, оборудвано със забранено измервателно-коригиращо устройство, има право да получи …

Върховният административен съд образува тълкувателно дело по прилагането на текстове от Закона за хазарта

Върховният административен съд образува тълкувателно дело – №1 от 2023 г., за приемане на тълкувателно …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 + fifteen =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.