Последни новини
Home / Законът / За второ четене: Отписаните от регистрите адвокати отново ще кандидатстват за влизане в професията

За второ четене: Отписаните от регистрите адвокати отново ще кандидатстват за влизане в професията

Defakto.bg

Със законодателни еквилибристики парламентът „прекратява“ делото срещу частната охрана в КС

Лишените от адвокатска правоспособност за определен срок заради дисциплинарни нарушения юристи ще се връщат в професията само след „нов прием“. Това гласува за второ четене правната комисия на НС по предложение на Иван Иванов, Пенчо Милков и Явор Божанков (БСП).

Нормата влиза в заключителните разпоредби на Закона за правната помощ и допълва чл. 22, ал.1, т.3 от Закона за адвокатурата – текстът изброява случаите на отписване от съответната адвокатска колегия. Лишаването от правоспособност, от своя страна, е най-тежката дисциплинарна санкция, но не е завинаги. Законът за адвокатурата предвижда юрист да загуби качеството на адвокат за срок от 3 до 18 месеца, а при повторно нарушение – до 5 години. Досега обаче в практиката се спореше как адвокатът се връща в професията след изтичането на наказанието – дали автоматично или при определени условия. Няма да е автоматично, лишеният от права отново ще ги получи едва след като мине процедурата по нов прием, записа правната комисия. За това отдавна настоява Висшият адвокатски съвет, но част от гилдията се възпротиви, тъй като на практика се въвежда лишаване от права „доживот“. В някои случаи обаче това като че ли е най-доброто решение.

Притеснителното е, че по същия ред – чрез преходни разпоредби в Закона за правната помощ, комисията одобри за второ четене поправки, твърде отдалечени от професията на защитниците.

Зачертават текстове, по които се чака произнасяне на Конституционния съд

Така по предложение на Ана Александрова и група депутати от ГЕРБ с преходна разпоредба на Закона за правната помощ се правят промени в… Закона за частната охранителна дейност.

Каква е връзката между единия и другия закон изобщо не стана ясно. Затова пък се разбра друго – поправките зачертават текстовете за частната охрана, последователно атакувани от главния прокурор Сотир Цацаров и президента Румен Радев пред Конституционния съд. Става дума за нормите, които даваха право да се сключват договори за частна охрана в урбанизирани територии от съответните кметове. Това преобръща вменените с Конституцията функции на държавата чрез МВР да пази спокойствието и сигурността на гражданите, единодушни са Цацаров и Радев, а становището им вече бе подкрепено от всички, без МС. А делото в Конституционния съд, на доклад на Мариана Карагьозова-Финкова изглеждаше пред решаване.

На финалната права обаче се намесиха депутатите. Ако поправките минат и в пленарна зала – а няма основание за съмнения – за КС ще остане само да прекрати това дело поради отпаднал предмет.

Да, не е лошо, похвално е дори парламентът сам да поправя собствените си батаци, но избраният момент и използваната законодателна еквилибристика в случая не са за похвали.

Нещо повече, по време на заседанието зам.-председателят на комисията Християн Митев (Обединени патриоти) внесе и предложение за поправки в Кодекса за социално осигуряване, пак чрез Закона за правната помощ. И тези промени изглеждаха разумни – в КСО изрично да се запише, че кандидатите за работа по служебен път получават свидетелства за съдимост, а не бият път до районните съдилища. Още повече, че с тази стъпка към електронното управление не веднъж и дваж се похвалиха институциите. Оказа се, че има и реален проблем – други „висящи“ поправки в КСО връщали задължението на кандидатите да се снабдяват със заветното свидетелство за съдимост. Но…

„Проектът за правната помощ ще стане като чувала на Дядо Коледа!“, възпротиви се председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Останалите се съгласиха, а Митев оттегли предложението – така че поправка и в КСО чрез Закона за правната помощ все пак няма да има.

About De Fakto

Проверете също

Дебатът за НПК в парламента: Малко право, компенсирано с невежество и обиди

Депутатите  започнаха отново  обсъждането на законопроектите за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, сред които са и …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.