Последни новини
Home / Законът / Новата поръчка за Търговския регистър е за пазене на данни, поискани от прокуратурата

Новата поръчка за Търговския регистър е за пазене на данни, поискани от прокуратурата

Defakto.bg

Да не говорим за вини, саботажи и т.н., призова Данаил Кирилов

Обявената на 12 октомври спешна обществена поръчка за надграждане на масиви за съхранение на данни в Търговския регистър не касае пряката дейност на регистъра, не застрашава нормалната му работа и няма опасност от нов срив.

Това обяви правосъдният министър Цецка Цачева на блицконтрол в правната комисия. Въпроси за Търговския регистър бяха зададени от Крум Зарков (БСП), после и от Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти). А след като новата поръчка стана публично известна, бяха публично изказани опасения да не се повтори ситуацията от август, когато регистърът блокира за дълго. А прокурата и ДАНС започнаха разследване, засега без ясни резултати.

Има указания от прокуратурата и ДАНС, че трябва да се съхранява информация от 80 терабайта, това са метаданнни – то ест всички операции, извършвани при възстановяването на неговата функционалност, за да се отговори на въпроса за причината на срива. Заради тези 80 терабайта е прието, че има нужда от допълнителен масив, именно за съхраняване на поисканите от разследването данни, отговори Цачева. Каза също, че Търговският регистър е подсигурен, за да изпълнява задълженията си.

Интересно защо още не са установени причините за срива на регистъра, реагира Крум Зарков. И посочи и писмо от Българската стопанска камара от вчера по темата.

“Писмото на БСК получих днес. Но какво ме питат: какви са причините за срива – и аз бих искала да знам отговора на този въпрос”, каза Цецка Цачева.

Данаил Кирилов (ГЕРБ) се намеси с призив да се изчакат резултатите от разследването и – не стана много ясно защо – намеси случая с убийството на Виктория.В крайна сметка призова да не се говори и обсъжда дали сривът на регистъра е в резултат на престъпление, провокация или саботаж.

Ревизоро попита за гаранции, че занапред в Агенцията по вписванията (където са регистрите – търговски, имотен и други) няма да са заложници на нискобюджетни и непрофесионални действия.

Цачева отбеляза, че проверка на Инспектората на МП е направила конкретни предписания по отношение на агенцията, включително за кадрово обезпечаване с IT специалисти. Що се отнася до техниката, ниската цена не може да е водещ критерий за нея.

На друг въпрос, отправен от ДПС, за осигуряването на средства за главните дирекции “Охрана” и “Изпълнение на наказанията”, Цачева каза: Имаме разбирането на финансовия министър за необходимостта да се увеличи щатът на ГД “Охрана” и ГДИН.

About De Fakto

Проверете също

Съдийската колегия предлага на 30 септември да тръгне процедурата за избор на председател на ВКС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предлага вариант на времеви график за провеждане на процедура …

Съдии с апел към изборните си членове във ВСС – напуснете проваления съдебен съвет

Решаващото действие за прекратяване на мандата на ВСС  е съдиите, избрани от съдии в него …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.