Последни новини
Home / Законът / Новата поръчка за Търговския регистър е за пазене на данни, поискани от прокуратурата

Новата поръчка за Търговския регистър е за пазене на данни, поискани от прокуратурата

Defakto.bg

Да не говорим за вини, саботажи и т.н., призова Данаил Кирилов

Обявената на 12 октомври спешна обществена поръчка за надграждане на масиви за съхранение на данни в Търговския регистър не касае пряката дейност на регистъра, не застрашава нормалната му работа и няма опасност от нов срив.

Това обяви правосъдният министър Цецка Цачева на блицконтрол в правната комисия. Въпроси за Търговския регистър бяха зададени от Крум Зарков (БСП), после и от Емил Димитров-Ревизоро (Обединени патриоти). А след като новата поръчка стана публично известна, бяха публично изказани опасения да не се повтори ситуацията от август, когато регистърът блокира за дълго. А прокурата и ДАНС започнаха разследване, засега без ясни резултати.

Има указания от прокуратурата и ДАНС, че трябва да се съхранява информация от 80 терабайта, това са метаданнни – то ест всички операции, извършвани при възстановяването на неговата функционалност, за да се отговори на въпроса за причината на срива. Заради тези 80 терабайта е прието, че има нужда от допълнителен масив, именно за съхраняване на поисканите от разследването данни, отговори Цачева. Каза също, че Търговският регистър е подсигурен, за да изпълнява задълженията си.

Интересно защо още не са установени причините за срива на регистъра, реагира Крум Зарков. И посочи и писмо от Българската стопанска камара от вчера по темата.

“Писмото на БСК получих днес. Но какво ме питат: какви са причините за срива – и аз бих искала да знам отговора на този въпрос”, каза Цецка Цачева.

Данаил Кирилов (ГЕРБ) се намеси с призив да се изчакат резултатите от разследването и – не стана много ясно защо – намеси случая с убийството на Виктория.В крайна сметка призова да не се говори и обсъжда дали сривът на регистъра е в резултат на престъпление, провокация или саботаж.

Ревизоро попита за гаранции, че занапред в Агенцията по вписванията (където са регистрите – търговски, имотен и други) няма да са заложници на нискобюджетни и непрофесионални действия.

Цачева отбеляза, че проверка на Инспектората на МП е направила конкретни предписания по отношение на агенцията, включително за кадрово обезпечаване с IT специалисти. Що се отнася до техниката, ниската цена не може да е водещ критерий за нея.

На друг въпрос, отправен от ДПС, за осигуряването на средства за главните дирекции “Охрана” и “Изпълнение на наказанията”, Цачева каза: Имаме разбирането на финансовия министър за необходимостта да се увеличи щатът на ГД “Охрана” и ГДИН.

About De Fakto

Проверете също

Човешките права под знака на пандемия: Без защита на уязвимите, хаотична битка с Ковид

Безпрецедентен брой резолюции на Комитета на министрите за неизпълнени решения на Страсбург, полицейски произвол при …

Президентът назначи Стефан Янев за премиер и обяви служебното правителство (пълен състав )

Във вторник държавният глава подписа общо три указа – от утре, 12 май, е назначено …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.