Последни новини
Home / Законът / Цецка Цачева: Аз съм “за” съкратеното съдебно следствие

Цецка Цачева: Аз съм “за” съкратеното съдебно следствие

Defakto.bg

Не може да се мисли за промени без анализ на практиката

Аз като юрист съм “за” института на съкратеното съдебно следствие, което влезе в закона, за да гарантира по-голяма ефективност и бързина на наказателния процес. Това обяви в отговор на въпроси на журналисти днес правосъдният министър Цецка Цачева.

Темата стана актуална след жестокото убийство на журналиста Виктория Маринова в Русе и залавянето на заподозрения за него Северин Красимир в Германия. Депутати от Обединени патриоти шумно настояха за подобни престъпления възможността за съкратено съдебно следствие да не се прилага, за да не излизали убийците след 20 г. на свобода.

Съкратеното съдебно следствие дава възможност на подсъдимите да признаят фактите в обвинителния акт, да се откажат от разпити на свидетели и т.н., като срещу това определеното от съда наказание се редуцира, принципно с 1/3. А доживотният затвор се заменя с от 20 до 30 г. затвор.

Първоначално съкратеното съдебно следствие бе регламентирано само в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), а по сходни настоявания бяха наложени рестрикции в прилагането му. През 2010 г., сред намеса и на ВКС, бе наерено друго решение – принципите за параметрите и условията за приганате на този институт останаха в НПК (чл. 371 и нататък), а определянето на наказанието отиде в Наказателния кодекс (чл. 58а НК).

Днес министър Цачева каза, че конкретни предложения не са стигали до МП, нито е било искано тяхното становище. Тя обаче бе категорична, че преди да се правят каквито и да е промени непременно трябва да се анализира практиката по прилагането на съкратеното съдебно следствие досега и резултатите от тях. Де факто я попита дали иниицативата на патриотите не е популизъм, министърът отговори, че няма да прави политически коментари.

Днес следобяд с граждански полет Северин Красимиров ще бъде докаран от Германия, каза още Цачева. След това под засилен конвой той ще отпътува от София за Русе.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Към 15, 00 ч.: При повторния избор на двама кандидати за ВСС са гласували 469 съдии, активността е 21,30 % (обновена)

Към 15.00 ч.  469 съдии са участвали във вота, като общата избирателна активност е 21,30 …

Към 18 ч.: Съдиите на нов избор в неделя. От 2202 -ма с право на глас, участие във вота за 2-ма членове на ВСС са взели 669 (обновена)

  Избирателната комисия за вота на нови членове на Съдийската колегия на ВСС  насрочи нов …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.