Последни новини
Home / Законът / Вдигнаха данъка на старите автомобили, по „здравословни“ причини

Вдигнаха данъка на старите автомобили, по „здравословни“ причини

Defakto.bg

С 95 гласа „за“ и 3 „против“ и без дебат депутатите приеха на първо четене промените в данъчните закони за следващата година.  С две от  основните промени се  очаква да бъдат засегнати най-много хора – увеличение на данъка за стари автомобили и затягане на контрола на местните данъци.

С между 20 и 30% ще се увеличат данъците за собствениците на стари автомобили, които и не отговарят на европейския екологичен стандарт – ЕВРО 3.  Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова, след като на първо четене промените  бяха приети.  „Мисля, че като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух, който дишаме ние и нашите деца, дали да даваме пари за здраве повече и повече в резултат на това, и дали ще продължим да се превръщаме във втора употреба пазар“, каза тя.  Според измененията от 2019 г. данъкът върху превозните средства ще се формира от два компонента – имуществен и екологичен. Към имуществения се добавя коефициент за възраст на автомобилите, така че хората, които имат по-стари коли, да плащат повече.

Според изнесените данни на синдикалните организации у нас, това ще засегне над 67% от шофьорите. Очакванията са, че новият размер на данъка ще  засегне собствениците на над 2 милиона автомобили, произведени преди 2005 г.

От БСП упрекнаха управляващите, че промяната отново ще удари най-бедните. Депутатът Иван Иванов коментира.“Подложихме на още едно изпитание най-уязвимите социални слоеве в държавата – именно тези български граждани, които карат автомобили над 15 години. Това е масата от българските граждани. Колко български граждани могат да си позволят да си купят нов екологичен автомобил, та да ползват тези отстъпки, които днес предвидихте да се правят?“

От догодина облекчение от 50 %   данък ще се полза само за едно основно жилище. „Сами разбирате, че всеки, който е декларирал повече от едно основно жилище, просто е заобикалял закона. Сега с този текст прецизираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са се опитвали да бягат от Закона“, допълни тя.

About De Fakto

Проверете също

Министър Йорданова е включила за четвъртък в дневния ред на ВСС предложенията за отстраняване на Гешев

За отговорността на главния прокурор аз предприемам всички възможни законови стъпки. В насрочения пленум на …

Гешев пред прокурорите: Във време на разпад на държавността,  ние сме последната преграда пред беззаконието (допълнена)

Започна Общото събрание на прокурорите за избор на четирима членове в Прокурорската колегия на следващия …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.