Последни новини
Home / Законът / Делото „Младост“: Нито един свидетел не е чувал кметският екип да иска подкуп (допълнена)

Делото „Младост“: Нито един свидетел не е чувал кметският екип да иска подкуп (допълнена)

Defakto.bg

Спецсъдът пуска Десислава Иванчева и Биляна Петрова под „домашен арест“

В община „Младост“ при управлението на Десислава Иванчева са бавени строителни преписки и е имало жалби за това, но никой не е чувал кметът или заместникът й Биляна Петрова да си искали подкупи и пари за себе си.

Това е накратко обобщението от втория ден на шумния процес срещу Иванчева, Петрова и бившият кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров по обвинението за искан и получен от строителния предприемач Александър Ваклин подкуп от 70 000 евро. Спецпрокуратурата твърди, че Иванчева и Петрова са искали 500 000 евро,  а Дюлгеров е бил посредник.

В края на деня Иво Хинов от специализирания наказателeн съд замени задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова с „домашен арест“, тъй като са отпаднали основанията да бъдат зад решетките. Дамите обаче ще останат в килиите поне до идния четвъртък, когато изтича срокът прокуратурата да протестира промяната на мерките пред апелативният спецсъд. Днес Петко Дюлгеров не е правил искане за замяна на ареста.

На първото проведено заседание този месец бе разпитан основният прокурорски свидетел Александър Ваклин, който се объркваше в дати и събития, но заяви, че преди да пусне сигнала срещу дамския кметски екип, подкуп в „Младост“ не му е бил искан.

Днес показания даваха главният архитект на София Здравко Здравков, секретарката на Десислава Иванчева Маргарита Стоянова, служители.

Здравков обяви, че още с встъпването си на длъжност в „Младост“ Десислава Иванчева единствена измежду районните кметове е получила от Йорданка Фандъкова правомощие да контролира строителните действия в района, който управлява, както и да съставя констативни протоколи при нарушения.

Свидетелства и че имало сериозни оплаквания от маниера на работа на Иванчева, която много бавела строителни преписки с подписани от него разрешителни. Заради което той – Здравков – предизвикал изслушването й от Столичния общински съвет, а после изпратил в прокуратурата седем конкретни оплаквания, сред които и това на Ваклин.

На въпрос на защитата защо, след като е имало толкова получени сигнали за забавяния кметът на „Младост“ не е била разтоварена от допълнителните си ангажименти за контрол над строежите, ясен отговор не бе даден. По-интересното обаче е друго: на директен въпрос дали е чувал за искани от Иванчева или Петрова подкупи, отговорът бе: не.

Същото заяви и секретарката на Иванчева Маргарита Стоянова, също свидетел на прокуратурата. Преди това тя е била секретарка на Петко Дюлгеров и стриктно го е информирала за действията, придвижванията, командировките и изобщо живота на кмета. Включително и за движението на преписките, кой си записва часове за прием и т.н. И Стоянова свидетелства за забави и жалби. „Говорите за забавени преписки, за хора, които се карат, а някога от някого да сте чували, че Иванчева или Биляна Петрова са искали пари за себе си?“, попита я адвокат Ирен Савова, защитник на зам.-кмета Петрова. „Не, никога, не мога да си сложа този грях. Искали са пари винаги за общината и то с договори за дарение“, отговори Стоянова.

След изслушването на всички свидетели, бивши подчинени на Иванчева и Петрова, днес защитата направи ново искане за замяна на задържането им с по-лека мярка за неотклонение. Още повече, че основният мотив на съдия Иво Хинов да откаже освобождаване на двете дами последния път бе опасението да не повлияят на свидетелите от „Младост“.

На следващото съдебно заседание, на 25 октомври, показания ще дават и.ф. кметът на „Младост“ Румен Русев и вероятно Йорданка Фандъкова.

 

About De Fakto

Проверете също

Отмениха като невалидни присъди на Спецнаказателния съд, произнесени по непредявени обвинения

Любопитна присъда на първа инстанция от Специализирания наказателен съд по дело за „гръмовни“ подкупи от …

Адв. Валентин Брайков: Поуките на залеза – една лична равносметка

Препубликуваме от  „Дневник“  лекцията на адвокат Валентин Брайков пред адвокатското училище „Кръстю Цончев“ на 18 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.