Последни новини
Home / Законът / Нови 159 щата за съдебната охрана и над 10 % качване на заплатите за догодина

Нови 159 щата за съдебната охрана и над 10 % качване на заплатите за догодина

Defakto.bg

Главният прокурор видя незаконност в прехвърлянето на задължение на ГДО на частни фирми

Увеличение на щата на Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) със 159 бройки и ново вдигане на заплатите на служителите през 2019 г. Тези намерения докладва правосъдният министър Цецка Цачева пред пленума на ВСС днес.

Поводът бе поредното изслушване на шефа на ГДО главен комисар Георги Жеков какво е направено от лятото насам за сигурността на сградата на спецправосъдието на ул.“Черковна“ в София, както и за охраната на всички съдебни сгради в страната. Част от проблемите, традиционно поставяни от главния прокурор Сотир Цацаров, касаят и Министерството на правосъдието, в чиято структура е ГДО.

Цецка Цачева информира кадровиците, че за обезпечаване на физическата охрана на всички съдебни сгради в страната (261 на брой) са нужни още 679 щата за съдебната охрана, като се предвиждат поетапни назначения в следващите няколко години.  За 2019 г. министерството е поискало 4,5 млн.лв. допълнителни разходи за назначаване на 159 нови охранители. Общо нужните бройки за другата главна дирекция – на затворите, са 797 и 23,1 млн.лв. за изплащане на възнагражденията им.

„Срещаме разбиране за увеличаване на числения състав в ГДО и ГДИН, министър Горанов увери, че ще има завишаване на числеността на двете главни дирекции, но да видим колко“, подчерта Цачева. Ще има и увеличение на възнагражденията в двете дирекции през 2019 г., увери тя. Намеренията са заплатите на охрана и надзиратели да се вдигнат с повече от 10%, колкото ще е ръстът на бюджетните възнаграждения в страната.

Съдебната охрана пази 186 сгради

Георги Жеков „на закрито“ отчете пред ВСС предприетите мерки за сигурността на сградата на спецправосъдието, понеже било „чувствителна информация“. След включването на микрофоните се разбра, че са изменени и допълнени правилата за охраната и пропускателния ред на ДКСИ и спецструктурите на ул.“Черковна“, с които е осигурен достъп на автомобили на определена група магистрати до подземния паркинг – по списък, одобрен от административните ръководители.

Жеков докладва също, че от лятото насам е осигурена физическа охрана на още една съдебна сграда в страната – на Районна прокуратура-Исперих и така от 261 се охраняват общо 186 сгради.

Шефът на ГДО каза и че за 2019-2021 г. е предвидено поетапно изграждане на националната система за електронна сигурност на съдебните сгради.

Защо има „външна“ охрана?

Главният прокурор Сотир Цацаров оцени като „не малко“ стореното за сигурността на спецправосъдието. Но поде темата за сключените договори с външна фирма за охрана на съдебни сгради, които не се пазят денонощно от ГДО. Конкретно Цацаров се интересуваше има ли нов договор и какви са намеренията на ГДО за нататък.

Сключен е нов двугодишен договор след проведена обществена поръчка тази година с външен изпълнител, отговори Георги Жеков. Обясни – налице е 5,5 млн.лв. бюджетен недостиг само за тази година и ГДО не е имала друг избор.  За денонощна физическа и техническа охрана на всички съдебни сгради е нужно нарастване на щата с над 1400 бройки, което очевидно е невъзможно.

„Вие осъществявате охрана със сигнално-охранителна техника, като го възлагате на външен изпълнител, което по закон, според мен, не е много редно. Каква е пречката техническата охрана със СОТ да се изгради като охранителна система на ГДО?“, контрира Цацаров.

Жеков обясни: намерението е именно ГДО изцяло да поеме тази дейност, затова е и националната система за електронна сигурност на съдебните сгради. През 2008-2010 г. по програма ФАР частично са изградени основите на националната система, в 135 сгради частично или изцяло са изградени системи за сигурност – видеонаблюдение, сигналноохранителна техника и комуникация. След обществена поръчка през 2017 г. в този списък влизат още 13 сгради и стават общо 148, където е разположена техника на ГДО, но до покриването на всички 261 обекта има още много. Външният изпълнител по охраната обаче няма достъп до съдебните сгради, а при сигнал реагира със собствен патрул, влиза в контакт с дежурния по ГДО и т.н.

„Или не искате да ми отговорите или не ме разбрахте! Налице ли е възможност по закон дейностите, възложени единствено на вас, да бъдат преотдадени на частна фирма по обществена поръчка? Става като МВР и частната охрана…“, настоя Сотир Цацаров.

Жеков се позова на съвместна наредба на министрите на правосъдието и на регионалното развитие и напомни, че още през 2014 г. планът за действие по охраната е съгласуван с ВСС.

Министър Цачева се включи с оценката, че очевидно по съдебния закон  отговорни за охраната на съдебните сгради са МП и специално ГДО. И се ангажира, сред гласуването на бюджет 2019-а, през декември да информира ВСС какви средства могат спешно да се заделят за доизграждане на националната система и да се преустанови ползването на външна охрана.

About De Fakto

Проверете също

Гл. прокурор Иван Гешев обсъжда в Израел противодействието на тероризма и проявите на антисемитизъм

Делегация на прокуратурата на България, водена от главния прокурор Иван Гешев, е на работно посещение …

Съдът прекрати делото за хулиганство на прокурора Георги Асенов поради липса на извършено престъпление

Прокурорът от Върховна касационна прокуратурата Георги Асенов не е извършил  престъплението хулиганство и повреждане на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

five × four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.