Последни новини
Home / Законът / Общинарите нямали правен интерес да атакуват сделката за „Дупката“ , обяви Административен съд – Варна

Общинарите нямали правен интерес да атакуват сделката за „Дупката“ , обяви Административен съд – Варна

Defakto.bg

Общинските съветници във Варна не могат да оспорват пред съда  решението на местния парламент  да изкупи празния парцел в центъра на града, който е  собственост на бизнесмена  Георги Гергов.  Това става ясно от решение на съда, в което се казва, че  общинските съветници, които са го оспорили нямат правен интерес да  отнесат спора  в съда .

„Правото на оспорване срещу всички административни актове, включително тези постановени от общинските съвети, е предоставено на областните управители, на кметовете на общини и на прокуратурата„, казва  съдът . Посочва още, че двамата нямат право да атакуват решението , защото са участвали при вземането му, независимио че са гласували против. Нямат право и като граждани, защото сделката за имота, популярно наричан „дупката“,  не засяга пряко и непосредствено техни лични права, свободи или законни интересиреди седмица.

В решението съдът напомня, че Общинският съвет е одобрил изготвената от независим оценител пазарна оценка, според която стойността на фирмата, владееща „дупката“, е 43.24 милиона лева. Преди  седмица правителството отпусна необходимите средства на общината, за да закупи земята. Костадин Костадинов (лидер на партия „Възраждане“) и независимият общинар Григор Григоров атакуваха пред съда решението с аргумента, че то е взето незаконно и поискаха неговата отмяна.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.

 

About De Fakto

Проверете също

Управляващата коалиция поиска временна комисия за изменение на конституцията

На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда,  заяви Христо Иванов, внесъл  …

Законопроектът за закриване на специализираните наказателни съдилища и прокуратури е публикуван за обсъждане

  Закриване на Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните специализирани прокуратури, уреждане …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.