Последни новини
Home / Законът / Делото „Младост“: Прокуратурата настоява Иванчева и Петрова да са в ареста, иначе можели да „влияят“

Делото „Младост“: Прокуратурата настоява Иванчева и Петрова да са в ареста, иначе можели да „влияят“

Defakto.bg

Престоят в килиите се удължава поне с две седмици

Очаквано, спецпрокуратурата ще протестира освобождаването на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от килиите срещу „домашен арест“. Днес от спецпрокуратурата официално декларираха тези си намерения. Случва се, след като вчера съдия Иво Хинов от спецсъда замени „задържането под стража“ на двете дами със следващата по тежест мярка за неотклонение „домашен арест“ и се мотивира с факта, че след разпита на всички служители от администрацията на „Младост“ отстраненият кмет Иванчева и уволненият зам.-кмет Петрова явно няма как да повлияят на установяването на истината по делото. То е за поискан от тях от строителния предриемач Александър Ваклин подкуп от 500 000 евро и получени 70 000 евро. Дали е така или е налице друго – христоматиен пример на „провокация към подкуп“ тепърва ще изяснява съдът на три инстанции. Според представените доказателства.

В същото време по правилата на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) определението на съда по мерките за неотклонение в съдебното производство влиза в сила веднага, освен ако самият съд не го отложи до произнасяне и на горната, последна инстанция. А точно това направи вчера съдия Хинов.

Така прокуратурата има 7-дневен срок за протеста си, който изтича идния четвъртък, на 25-и октомври. А след постъпването му следва уведомяването на подсъдимите за него, които на свой ред имат 7-дневен срок за възражения. И едва след това апеталативният спецсъд ще се произнесе за „домашния арест“ на Иванчева и Петрова. Обобщено – двете ще останат под стража поне още две седмици. В момента те са в килии в София, в следствения арест на НСлС. До неотдавна бяха арестантки в Сливенския  женски затвор.

Натрапва се усещането, че обвинението държи Иванчева и Петрова да останат в килиите максимално дълго (конкретните магистрати очевидно не се вълнуват от факта, че трупат още аргументи пред Евросъда в Страсбург за осъждането на държавата по този казус, нали не плащат те!).

Ето какво съобщава прокуратурата днес:

„Специализираната прокуратура ще протестира определението на
Специализирания наказателен съд от 18 октомври 2018 г. за изменение на
мерките за неотклонение на Десислава Иванчева и Биляна Петрова от
„Задържане под стража“ в по-леки – „Домашен арест“.
Съдът мотивира решението си главно с това, че след разпитите в съдебно
заседание като свидетели на служители в Столичната община и в Район
„Младост“, двете подсъдими за корупция вече не могат да влияят на
показанията им.
Мотивът на обвинението да протестира това решение е фактът, че Иванчева и Петрова могат да повлияят на останалите неразпитани свидетели по делото, не по малко, отколкото на общинските служители, с които от месеци нямат служебни отношения. Освен това, в хода на съдебното заседание не е посочен нито един факт или доказателство, които да поставят под съмнение обоснованото предположение за извъшеното от тях престъпление“.

P.S. Останалите неразпитани свидетели са столичният кмет Йорданка Фандъкова, назначеният от СОС временен кмет на „Младост“ Румен Русев и прочие от този ранг. Как ли ще им повлияят Иванчева и Петрова?

About De Fakto

Проверете също

На първо четене приеха правилата за независимо разследване на главния прокурор, предложени от правителството (обновена)

На първо четене Народното събрание прие промените в НПК,  с които се въвежда механизъм за …

СЕС: Събирането на биометрични и генетични данни от всяко обвиняемо лице, противоречи на защитата на личните данни

Системното събиране за полицейска регистрация на биометрични и генетични данни от всяко лице, привлечено като …

Един коментар

  1. Дарина

    не само за тях. В България няма съд, няма прокурори, всичко е единствено да се унижават всички хора и да им се отнема имуществото. Прекалено много хора не вярват, че тук , в този случай има подкуп. Явно да се правят детски площадки е подкуп, а неграмотния Парламент, да приема, че новопостроени блокове трябва да събират пари за ремонт,е нормално .Това се прави от обвързани с партии домоуправители и няма институция ,която да е нормална. Жалко за тези две жени, минаха в България през ада. Но това е неграмотна и крадлива държава на всички нива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.