Последни новини
Home / Законът / Вотът на недоверие за проблемното здравеопазване ще бъде гласуван в сряда

Вотът на недоверие за проблемното здравеопазване ще бъде гласуван в сряда

Defakto.bg

В Деня на българския лекар в Народното събрание се проведоха дебатите по внесения от БСП трети вот на недоверие към правителството, мотивиран с провал в областта на здравеопазването. Социалистите настояха, че състоянието в сектора е катастрофално, а управляващите призоваха за политически консенсус в реформирането на здравеопазването.

По време на дебатите ДПС обяви, че ще подкрепи внесения вот.  Гласуването ще бъде е в сряда, на 24-и октомври.

Според  Прaвилника за организацията и дейността на Народното събрание гласуването по вота трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите по него.

За да е успешен един вот за него трябва да са гласували повече от половината от всички народни представители. При отхвърляне на предложение за недоверие на Министерския съвет ново предложение за недоверие на същото основание не може да бъде направено в следващите 6 месеца.  Мотивите  са разделени на три части: състоянието на здравеопазването, предложенията за реформа на управляващите и алтернативата на БСП в сектора.  Вотът  бе  внесен в деловодството на Народното събрание с подписите на всички 79 народни представители от ПГ на „БСП за България“ на 15 октомври 2018 г.

„Стотици хиляди български граждани не могат да се лекуват или защото нямат достъп до лекар и болница, или защото нямат пари да си доплатят лечението. Други стотици хиляди, които са изрядни платци на здравните си осигуровки, когато отидат да се лекуват, трябва да доплащат, което е противоконституционно. И въпросът с кадрите е катастрофален. Най-неизрядният платец в държавата – на здравни осигуровки – е правителството“ – така лидерът на левицата Корнелия Нинова аргументира внесения вото.

Преди да внесе вота БСП проведе  срещи с лекарски и пациентски организациис Националното сдружение на общинските болници, с представители на общопрактикуващи лекари, на групите от хора, засегнати, както от сегашното състояние на здравеопазването, така и от бъдещата реформа, която предлагат ГЕРБ.  Днес,  председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, членове на ИБ на БСП и народни представители от ПГ на „БСП за България“ са имали срещи и с  представители на Българския лекарски съюз в централата на партията. Всички те подкрепят дебата за проблемите в здравеопазването и не вярват в предлаганата реформа, стана ясно от изявлението на Нинова в началото на заседанието.

Когато и да се  постави въпросът за състоянието на здравеопазването, винаги е полезно да се разискват проблемите в него,  е всеобщото мнение на граждани и пациенти, добави тя.

Основната задача пред ГЕРБ и „Обединени патриоти“ е да решават проблемите в здравния сектор, изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той настоя, че темата „здравеопазване“ не е на нито една политическа партия.

Премиерът Бойко Борисов  следи дистанционо дебатите, той е в Брюксел, където участва в  официалното откриване на    12-ата среща на върха Азия – Европа (АСЕМ). На нея Борисов ще изнесе реч,  с която ще представи усилията на България за европейската перспектива на Западните Балкани и свързаността в региона.

От дебатите отсъстваше и  ресорният вицепремиер по въпросите на здравеопазването  Валери Симеонов.

About De Fakto

Проверете също

Зам.министър Мария Павлова: Европейските делегирани прокурори сами избраха празната сграда на „Раковски“ 134

От Министерството на правосъдието обявиха, че европейските делегирани прокурори сами са избрали да бъдат настанени …

Военният министър забрани на военните алкохол и наркотици в служебното време

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов издаде  заповед, с която се забранява в служебно време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.