Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата прати генералния директор на БТА на съд за бартер с трапезна вода

Прокуратурата прати генералния директор на БТА на съд за бартер с трапезна вода

Defakto.bg

Максим Минчев е обвинен за неизгодна сделка

Софийска градска прокуратура (СГП) е внесла в съда обвинителен акт срещу генералния директор на БТА Максим Минчев. Той е обвинен за сключване на неизгодна сделка по чл. 220, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

Провинението на шефа на Българската телеграфна агенция е, че е сключил бартер за трапезна вода срещу реклама и ползването услугите на БТА. Цените на водата обаче в пъти надвишавали пазарните, установила прокуратурата.

Шефът на друга национална медия – БНТ, Константин Каменаров, също е подсъдим. Но за шофиране в пияно състояние. И в единия, и в другия случай при влязла в сила осъдителна присъда и двамата трябва да напуснат постовете – медийният закон забранява начело на националните медии да са хора, осъдени на лишаване от свобода за умишлено престъпление. Дали наказанията са условни или ефективни е без значение.  „Огромно недоразумение“, така Максим Минчев коментира обвнинителния акт.

Съобщението на прокуратурата:

„Максим М. е предаден на съд, затова че в периода от 08.02.2016г. до 10.01.2017г., в гр. София, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице, съзнателно е сключил две неизгодни сделки и от това са произлезли значителни вреди за БТА в общ размер 93 584,64 /деветдесет и три хиляди лева петстотин осемдесет и четири лева и шейсет и четири стотинки/.

Предмет на сделките било предоставяне на реклама и информационни услуги от страна на БТА срещу извършена услуга за нуждите на агенцията- предоставяне на трапезна вода на цени, надвишаващи средните пазарни в пъти.

При избора на доставчик на минералната вода не били прилагани обективни критерии, които да обосноват вземане на пазарноориентирано управленско решение във финансов интерес за Агенцията. Не било осъществено проучване на пазара, и не били провеждани  обществени поръчки, въпреки наличието на предпоставките за това.

Спрямо Максим М. е определена мярка „подписка“.

Ако бъде признат за виновен Максим М. може да получи наказание от една до шест години „лишаване от свобода“, като съдът може да постанови лишаване от право да се заема определена обществена или държавна длъжност“.

About De Fakto

Проверете също

Министър Зарков: Гласуваните промени за следствието е с конюнктурни цели и връщат онова, с което довчера се борихме

„Начинът, по който е приет този закон, крие конюнктурни цели, свързани с битката по върховете …

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив делото на полицая, убил дете на пешеходна пътека

ВКС върна на Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане делото срещу бившия служител на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.